Sarma, tradicionalna srbska poslastica iz kislega zelja, je ena najbolj znanih jedi Balkana. Ta okusna specialiteta, katere ime izhaja iz turške besede “sarmak”, kar pomeni “zaviti” ali “zviti”, popolnoma združuje sočnost mesa in edinstven okus fermentiranega zelja.
Obstaja neskončno različic tega recepta, vendar osnovne sestavine običajno vključujejo mešanico mesa, riž in različne začimbe, vse skrbno zavito v kisle liste zelja. Skozi stoletja je sarma postala nepogrešljiv del srbskih praznikov, slav in druženj, vsaka gospodinja pa ima svojo skrivnost, kako jo pripraviti do popolnosti.
V nadaljevanju vam predstavljamo klasičen recept za srbsko sarmo iz kislega zelja, ki vas bo vsakič, ko jo pripravite, popeljala nazaj v otroštvo in ogrela srce.
Sestavine za srbsko sarmo iz kislega zelja
- 350 g mlete svinjine
- 350 g mlete govedine ali junetine
- 30 g masti
- 1 čebula
- 50 g riža
- 1 jajce
- 1/2 šopka peteršilja
- sol
- poper
- 200 g prekajene svinjine
- 100-150 g prekajene slanine
- 2 kg kislega zelja
- 20 g moke
- 1 žlička sladke paprike
- 1 dl tople vode
- 1 posušen pekoč feferonček (po okusu)
Postopek
1Na masti popražimo drobno sesekljano čebulo, ji dodamo mešano meso, še malo popražimo, nato primešamo opran riž. Nekoliko ohladimo, dodamo jajce, sesekljan peteršilj, sol in poper. Dobro premešamo.
2Prekajeno meso in slanino operemo v topli vodi in razrežemo na manjše kose. Z glave kislega zelja si pripravimo lepše cele liste, ki jim stanjšamo debelejše listne žile in jih po potrebi operemo v hladni vodi.
3Na vsak list položimo žličko mesnega nadeva, robove preganemo in oblikujemo trdno zvite sarme z dobro potlačenimi konci, da se med kuhanjem ne bodo odvile.
4Na dno posode potresemo nekaj na rezance narezanega kislega zelja in nanje na tesno zložimo sarme. Med posamezne vrste sarme položimo kose prekajenega mesa in slanine. Nato spet posujemo narezano kislo zelje. Prelijemo s toliko mlačne ali hladne vode, da sarme dobro prekrije.
5Kuhamo jih pokrite pri zmerni temperaturi. Ko so že skoraj kuhane, razmešamo še moko z malo hladne vode in sladko papriko, dodamo malo tople vode in to prelijemo po sarmah. Posodo pretresemo in jed kuhamo še 20-30 minut; na koncu posodo spet nekajkrat pretresemo.