Jabolčni zavitek s skuto

Znam svetuje

Jabolčni zavitek ali po domače štrudelj je ena bolj priljubljenih sladic, ki izvira iz Avstrije in so jo posvojili po domala vsem svetu. V nadev lahko damo praktično katerokoli vrsto sadja, mu po želji primešamo skuto, rozine ali orehe … Pri štrudlju lahko pustimo domišljiji prosto pot. Če se nam ne ljubi delati vlečenega testa, ga pač kupimo – zavitek bo prav tako okusen.

Sestavine

  • Vlečeno testo (recept najdete pod zavihkom kruh in testo- naredimo polovico)
  • 1,2 kg kiselkastih jabolk
  • 1/2 kg skute
  • 1 jajce
  • 1 vaniljev sladkor
  • 2 žlici limoninega soka
  • 80 g drobtinic
  • 40 g masla
  • 55 g sladkorja
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 4 žlice stopljenega masla
  • 10 g sladkorja v prahu

Postopek

1V ponvi na zmernem ognju stopimo maslo in dodamo drobtinice ter mešamo toliko časa, da se drobtinice zapečejo do zlato-rjave barve. Odstavimo z ognja in pustimo, da se zmes ohladi. Primešamo še sladkor in cimet.

2Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča in narežemo na majhne koščke – lahko jih tudi grobo naribamo. Pokapljamo jih z limoninim sokom, da ne porjavijo. Z mešalnikom zmiksamo skuto, jajce in vaniljev sladkor v gladko maso.

3Testo na večjem prtu najprej tanko razvaljamo, nato pa razvlečemo na res tanko plahto.

4Raztegnemo ga v pravokotno obliko, krajši rob naj se prilega dolžini pekača.

5Polovico testa namažemo z dvema žlicama masla, drugo polovico pa z drobtinicami. Pustimo nekaj centimetrov roba. Po drobtinicah namažemo najprej skuto, po vrhu pa potresemo jabolka.

6Stranske konce testa spodvihamo, da nadev ne bo uhajal med zvijanjem.

7S pomočjo prta testo zavijamo, začnemo na tistem koncu, kjer so nadevana jabolka. Na koncu ga prestavimo na peki papir, in sicer tako, da je spoj na dnu. Naš štrudelj s papirjem postavimo na pekač. Dobro ga premažemo s stopljenim maslom.

8Pečico predgrejemo na 200°C, pečemo na srednji rešetki 45-50 minut. Vmes ga nekajkrat premažemo z maslom, da se naredili lepo zapečena svetlo-rjava skorjica.

9Pečenega malo ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo. Najboljši je še mlačen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite