Brusnična pita z maslenimi drobtinicami

Znam svetuje

Okusna sladko-kisla pita za vse, ki imate radi sadne sladice.

Sestavine

Krhko testo

  • 200 g mehke bele moke
  • 150 g mehkega masla
  • 100 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • ščepec soli

Nadev

  • 500 g brusnic
  • 100 g sladkorja
  • 4 liste želatine

Maslene drobtinice

  • 150 g mehke bele moke
  • 100 g mehkega masla
  • 100 g sladkorja
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja 

Postopek

1Pečico predgrejemo na 200°C. Za krhko testo velja pravilo 3-2-1, se pravi tri dele moke, dva dela masla in en del sladkorja. Vse ostale sestavine pa po okusu. 

2Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom. Dodamo jajce, sladkor, ščepec soli, vaniljev sladkor in na lističe narezano maslo.

3S hladnimi rokami zgnetemo gladko testo. 2/3 testa razporedimo po dnu pekača, obloženega s peki papirjem, in ga z vilicami večkrat prebodemo. 

4Tretjino testa prihranimo za rob. Testo pečemo v ogreti pečici 15 minut, oziroma dokler ni zlato-rumeno zapečeno. 

5Brusnice  operemo, odstranimo peclje in nezrele oziroma poškodovane. Posujemo jih s sladkorjem, dobro premešamo in malo počakamo, da spustijo sok.

6Liste želatine za 10 minut namočimo v hladni vodi, da nabreknejo. Brusnice stresemo v kozico in pristavimo na ogenj. Kuhamo toliko časa, da se sladkor raztopi, primešamo še namočene liste želatine, pazimo, da se dobro stopijo, premešamo in odstavimo z ognja.

7Testo ohladimo, rob pekača dobro namažemo z maslom in s preostalim testom oblikujemo približno 3 cm visok rob. Na pečeno osnovo razporedimo brusnice in pripravimo še maslene drobtine. Moko presejemo, dodamo sladkor, vaniljev sladkor in kosmiče masla. Najlažje kar z rokami oblikujemo drobtinice. Te posujemo po brusnicah in pito pečemo od 30-40 minut (do zlato-rjave barve) na 200 stopinjah Celzija.

8Pečeno vzamemo iz pečice in pustimo, da se malo ohladi. Skuhamo še čaj iz brusnic in postrežemo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite