Brusnični čaj

Znam svetuje

Brusnični čaj je priljubljen zaradi svojega edinstvenega okusa in številnih zdravstvenih koristi. Tu je nekaj razlogov, zakaj je brusnični čaj dober:

 1. Visoka vsebnost antioksidantov: Brusnični čaj je bogat z antioksidanti, kot so flavonoidi in polifenoli, ki pomagajo telesu v boju proti prostim radikalom. Antioksidanti pomagajo ohranjati zdravo telo in preprečujejo staranje celic.
 2. Uravnavanje prebave: Brusnični čaj se v tradicionalni medicini uporablja za izboljšanje prebave. Pomaga pri lajšanju prebavnih težav in spodbuja delovanje prebavnega sistema.
 3. Zmanjšanje tveganja za okužbe sečil: Brusnice vsebujejo snovi, imenovane proantocianidini, ki pomagajo preprečevati okužbe sečil. Piti brusnični čaj redno lahko zmanjša tveganje za okužbe mehurja in sečil.
 4. Zdravje srca: Antioksidanti v brusnicah lahko prispevajo k zmanjšanju tveganja za srčne bolezni. Povezujejo se z zmanjšanjem ravni holesterola in krvnega tlaka.
 5. Vitamin C: Brusnični čaj je dober vir vitamina C, ki je pomemben za imunski sistem in zdravje kože.
 6. Hidracija: Če pijete brusnični čaj brez dodanega sladkorja, je odličen način za hidracijo telesa, še posebej, če ne marate pitja običajne vode.
 7. Okusen in osvežujoč: Brusnični čaj ima značilen kiselkast okus, ki ga mnogi ljudje uživajo. Lahko ga pijete toplega ali hladnega in ga po okusu sladkate s medom ali drugimi naravnimi sladili.

Pomembno je, da pijete brusnični čaj zmerno in se izogibate dodajanju presežnih sladkorjev, saj lahko to izniči nekatere koristi.Če imate kakršne koli zdravstvene težave ali dvome o uživanju brusničnega čaja, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Sestavine za brusnični čaj

 • 2-3 žlice suhih brusnic
 • 2 skodelici vode
 • 1-2 žlici medu (po želji)
 • 1-2 rezini limone (po želji)

Postopek

1V loncu zavrite vodo.

2V vrelo vodo dodajte suhe brusnice in zmanjšajte temperaturo na srednje nizko. Pustite, da se brusnice kuhajo približno 10-15 minut.

3Če želite slajši čaj, dodajte med po okusu in dobro premešajte, da se med popolnoma raztopi.

4Odstranite čaj s štedilnika in pustite, da počiva nekaj minut, da se okusi povežejo.

5Po želji dodajte rezine limone za dodatno aromo in osvežitev.

6Čaj precedite skozi cedilo ali sito in ga nalijte v skodelice.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite