Kako posušiti kaki?

Morda vas zanima

- Oglas -

Ko pride jesen, je naenkrat kakija v izobilju. Pripravili smo način, kako ga posušiti.

Kaki potrebuje nekaj časa, da nas obdari s svojimi sadeži. Načeloma rodi tretje leto, odkar smo ga posadili. Že eno samo drevo je lahko zelo bogato s pridelki. Je sadje z močnim okusom in iz njega delamo marmelado, smoothie, kolače, puding, liker in drugo. Ker ga je jeseni naenkrat v izobilju, je sušenje odličen način shranjevanja. Posušen kaki ima še bolj izrazit okus in ne postanek trpek.

Postopek

Sadeže najprej operemo, očistimo, razpolovimo in odstranimo semena. Z ostrim nožem jih narežemo na kolobarje. Najbolj primerna debelina je pol centimetra, raje kakšen milimeter manj kot več.

Če nimamo aparata za sušenje, lahko uporabimo pečico. Zavedati se moramo, da sušenje kakijev traja. Pekač obvezno obložimo s peki papirjem, tudi če uporabljamo mrežico, saj se drugače oprime podlage in ga stežka odstranimo. Pečico nastavimo na 45 stopinj Celzija in obvezno delovanje z ventilatorjem. Ko je zgornja stran kakija že dobro posušena, ga je potrebno obrniti, saj se spodnja stran, ki je na peki papirju, takrat ne suši. Sušenje načeloma traja 12 do 14 ur.

Suh kaki shranimo v steklene posode, ki morajo biti zares dobro zaprte, ker jih bodo drugače napadli molji. Priporočljivo je, da suhe kakije vakumiramo in spravimo v hladnejši, temen prostor.

- Oglas -

2 KOMENTARJI

  1. V redu članek in realen,suhi so najboljši seveda samo še to glede rezanja je najbolje in tudi prav da je debelina enaka drugače se ne posušijo vsi enako in sicer s salamoteznico ,hitro in enake kolobarje se nareže

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -