Zelenjavna pita

Znam svetuje

Zelenjavna pita, ki ni samo dobra, ampak tudi lepa. Krhko testo, narezana zelenjava, ki jo polagamo v obliki spirale, jajca in sir so kombinacija, ki vedno navduši.

Sestavine

  • krhko testo
  • 3 večji korenčki
  • 2 bučki
  • 1 čebula
  • 1 jajčevec
  • 1 mocarela
  • 50 g sveže naribanega parmezana
  • 4 jajca
  • 1 lonček kisle smetane
  • sol in poper po okusu

Postopek

1Krhko testo lahko kupimo ali pripravimo po tem receptu. Jajčevec po dolžini narežemo, posolimo in pustimo pol ure na cedilu, da spusti vodo. Nato ga oplaknemo pod hladno vodo in osušimo s papirnatimi brisačkami. Tako preprečimo, da bi v piti grenil.

2Bučki operemo in narežemo na tanke rezine, korenček ostrgamo in po dolžini narežemo na tanke rezine, čebulo olupimo in nasekljamo. Mocarelo narežemo na tanke rezine.

3Pečico segrejemo na 180°C, pekač obložimo s peki papirjem ali dobro namastimo z maslom.

4Testo razvaljamo na približno ½ cm debelo in ga razporedimo v pekač za pite.

5Dno nekajkrat prebodemo z vilicami in potresemo z nasekljano čebulo. Po njej razporedimo rezine mocarele.

6Nato začnemo zlagati rezine zelenjave, začnemo pri zunanjemu obodu. Začnemo z jajčevcem, nadaljujemo s korenčkom, sledi bučka in spet jajčevec. Zlagamo toliko krat, da zapolnimo pekač.

7V skledi razžvrkljamo jajca, kislo smetano, parmezan, sol in poper. Zmes vlijemo na zelenjavno pito, pri tem se potrudimo, da zapolnimo vse luknjice.

8Pečemo 30 minut, pečeno pito malo ohladimo in postrežemo.

Nasvet

9Med plasti zelenjave lahko dodamo tudi rezine šunke ali kuhanega pršuta.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite