Božično deblo je sladica, ki že s svojim imenom vnaša praznično vzdušje v naša srca. Ni le okusna sladkarija, temveč pravo božično čudo, ki ga z veseljem delimo s svojimi najdražjimi.
Ta prefinjena sladica je zasnovana z mislijo na preprosto pripravo, kar nam omogoča, da se osredotočimo na uživanje v pristnem božičnem vzdušju brez nepotrebnega stresa v kuhinji.
Božično deblo bo nedvomno osvojilo mesto na vaši božično okrašeni mizi, kjer se bo zasvetilo kot sladki vrhunec praznovanja, ki ga boste z veseljem delili s svojimi najbližjimi.
Sestavine za božično deblo
Testo
- 4 jajca
 - 100 g sladkorja
 - 1 vanilin sladkor
 - 100 g moke
 - 20 g jedilnega škroba
 - 1 dl mleka
 - 2 žlici ruma
 - ščepec soli
 
Nadev
- 150 g sira mascarpone
 - 125 ml smetane za stepanje
 - 100 g Nutelle
 - 1 vrečka želatine fix
 
Preliv
- 100 g temne čokolade
 - 70 g masla
 - 1 žlica sladkorja v prahu
 - Božični okraski
 
Postopek
1Ločimo rumenjake od beljakov, rumenjake in 70 g sladkorja penasto stepamo toliko časa, da se sladkor popolnoma stopi. Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepemo v čvrst sneg. Med stepanjem jim dodamo še preostali sladkor, ki smo ga zmešali z vaniljevim sladkorjem. Sneg spustimo na jajčno kremo in na vse skupaj presejemo moko škrobom. Rahlo premešamo.
2Pečico predgrejemo na 200 °C, pekač obložimo s peki papirjem, tega rahlo namastimo z oljem in nanj namažemo testo, približno 1 cm debelo. Testo pečemo približno 10 minut v srednji legi.
3Po delovni površini razgrnemo veliko serveto in jo potresemo s sladkorjem v prahu. Vročo biskvitno ploščo zvrnemo na to podlago in previdno odstranimo papir. Biskvit, s pomočjo servete, rahlo zavijemo in pustimo, da se ohladi.
4Pripravimo kremo. Mascarpone mešamo z električno metlico in počasi dodajamo Nutello. Sladko smetano stepemo do čvrstega in jo z lopatko vmešamo v mascarpone. Primešamo še 1 vrečko želatine fix.
5Biskvit razvijemo, namočimo z mlekom in rumom (če bomo ponudili tudi otrokom, rum spustimo) in nanj namažemo Nutellino kremo.
6Rolado zavijemo. Čokolado nalomimo na majhne koščke in z maslom segrevamo v kozici toliko časa, da se stopi. Malo jo ohladimo, vendar mora ostati tekoča.
7Čokolado polijemo po roladi, z vilicami malo razbrazdamo površino, da dobimo izgled debla in postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se čokolada strdi.
8Preden postrežemo, posujemo s sladkorjem v prahu in okrasimo z božičnimi okraski.