Božični kuglof

Morda vas zanima

- Oglas -

Božični čas je čas, ki v nas prebuja spomine, toplino in veselje. S pecivom, ki ga takrat pripravljamo, zadišijo naši spomini še močneje. Recept za božični kuglof je podoben tistemu iz zagrebškega hotela Esplanade. Izvrsten je.

Sestavine

Testo

  • 5 rumenjakov
  • 50 g sladkorja
  • 100 g čokolade z najmanj 60% deležem – stopljene v parni kopeli
  • 200 g zmletih mandeljnov
  • 100 g moke
  • 1 žlica cimeta v prahu
  • pol žličke pecilnega praška
  • 5 beljakov
  • 1 žlica limoninega soka
  • ščepec soli

Nadev

  • 200 g suhih marelic
  • 100 g suhih sliv brez koščic
  • 200 g suhih brusnic
  • 200 g masla
  • 150 g rjavega sladkorja
  • 150 ml ruma
  • sok in naribana lupinica 1 bio limone
  • 2 vrečki vanilina

Postopek

1Najprej naredimo nadev. Suho sadje drobno nasekljamo. V lonec damo vse sestavine za nadev in jih na zmernem ognju počasi segrevamo pet minut. Odstavimo z ognja, premešamo in pustimo, da se nasekljano sadje popolnoma prepoji s tekočino.

2Naredimo testo. Ločimo rumenjake od beljakov. Iz beljakov, ki jim dodamo limonin sok in ščepec soli, stepemo čvrst sneg. Rumenjake stepemo s sladkorjem in dodamo mandlje, moko, ki smo jo presejali s pecilnim praškom, cimet in stopljeno čokolado.

3Na pripravljeno maso stresemo sneg, nežno premešamo ter nadaljujemo z dodajanjem sadnega nadeva. Previdno mešamo, da dobimo enotno maso.

4V kalup za kuglof, dobro namazan z maslom in posipan z ostro moko, vlijemo pripravljeno maso in jo pečemo približno uro na temperaturi 160 °C na srednji rešetki.

5Pečen kuglof stresemo iz kalupa, ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in okrasimo.

Prejšnji članekPoprova marinada
Naslednji članekKrompirjevi vrtinčki
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -