Blejska grmada

Morda vas zanima

Originalno blejsko grmado, kakršno dobite na Bledu, si lahko pripravite tudi doma. Prava kalorična bomba, ki je vredna vsake minute priprave.

Sestavine

Biskvit

  • 6 jajc
  • 150 g moke
  • 150 g sladkorja
  • žlica kakava
  • 1 pecilni prašek

Jajčna krema

  • 1 l mleka
  • 5 jajc
  • 140 g sladkorja
  • 140 g moke
  • šilce ruma ali rumov sladkor

Ostalo

  • 100 g mletih orehov
  • rozine
  • rum
  • 4 dl mleka
  • sladka smetana
  • 200 g jedilne čokolade

Priprava

Vrstni red slojev v grmadi

  • svetli biskvit
  • preliv za sočnost
  • sloj mletih orehov in rozin, namočenih v rumu
  • sloj jajčne kreme
  • rjavi biskvit
  • preliv za sočnost
  • sloj mletih orehov in rozin
  • jajčna krema
  • temni kakav

Biskvit

1Rumenjake penasto vmešamo s polovico sladkorja. Dodamo še moko s pecilnim praškom in sneg iz beljakov. Pečemo na pekaču velikosti pečice in na peki papirju. Maso za biskvit razdelimo v dve posodi. V eno dodamo kakav. Obe masi hkrati zlijemo na pekač, eno na levo, drugo na desno stran. Biskvit pečemo 25 minut na 180 °C.

2Ohlajenega prerežemo na dva enaka dela. Svetli biskvit položimo v visok pekač, pol ožji od tistega, v katerem se je pekel biskvit. Prelijemo ga s prelivom za sočnost. Mi smo uporabili samo navadno mleko. V drugih receptih omenjajo mešanico sladkorja, vode in ruma. Zdelo se nam je, da bo sladkorja dovolj že v kremi in biskvitu. Biskvit nato prelijemo z 2 dl hladnega mleka. Ko je biskvit prelit, ga potresemo s tankim slojem mletih orehov, recimo s 50 g. Po želji tudi z rozinami, namočenimi v rumu. Mi smo jih tokrat preskočili.

Jajčna krema

3Rumenjake penasto umešamo s polovico sladkorja in z rumom. Dodamo 2 dl hladnega mleka in nato postopoma še vso moko. Preostalo mleko zavremo in jajčno mešanico počasi vlivamo vanj in ob tem konstantno mešamo. Krema se bo v nekaj minutah zgostila. Zgoščeni vroči kremi vmešamo še sneg iz beljakov, v katerega smo vmešali drugo polovico sladkorja.

5Polovico kreme zlijemo prek orehov. Čez jajčno kremo položimo še temni biskvit. Spet ga prelijemo s prelivom za sočnost (v našem primeru sta to 2 dl mleka). Potresemo s slojem mletih orehov (50 g) in nekaj rozinami, ki smo jih namočili v rumu. Zadnji sloj jajčne kreme prelijemo prek vsega. Potresemo ga z grenkim kakavom.

Nasvet

6Grmada bo najboljša, če bo čez noč počakala v hladilniku. Postrežemo jo v kepicah s pomočjo pribora za sladoledne kepice. Dodamo še stepeno sladko smetano in preliv iz stopljene temne čokolade.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -