Originalno blejsko grmado, kakršno dobite na Bledu, si lahko pripravite tudi doma. Blejska grmada je prava kalorična bomba, ki je vredna vsake minute priprave.
Sestavine za blejsko gramdo
Biskvit
- 6 jajc
- 150 g moke
- 150 g sladkorja
- žlica kakava
- 1 pecilni prašek
Jajčna krema
- 1 l mleka
- 5 jajc
- 140 g sladkorja
- 140 g moke
- šilce ruma ali rumov sladkor
Ostalo
- 100 g mletih orehov
- rozine
- rum
- 4 dl mleka
- sladka smetana
- 200 g jedilne čokolade
Priprava
Vrstni red slojev v grmadi
- svetli biskvit
- preliv za sočnost
- sloj mletih orehov in rozin, namočenih v rumu
- sloj jajčne kreme
- rjavi biskvit
- preliv za sočnost
- sloj mletih orehov in rozin
- jajčna krema
- temni kakav
Biskvit
1Rumenjake penasto vmešamo s polovico sladkorja. Dodamo še moko s pecilnim praškom in sneg iz beljakov. Pečemo na pekaču velikosti pečice in na peki papirju. Maso za biskvit razdelimo v dve posodi. V eno dodamo kakav. Obe masi hkrati zlijemo na pekač, eno na levo, drugo na desno stran. Biskvit pečemo 25 minut na 180 °C.
2Ohlajenega prerežemo na dva enaka dela. Svetli biskvit položimo v visok pekač, pol ožji od tistega, v katerem se je pekel biskvit. Prelijemo ga s prelivom za sočnost. Mi smo uporabili samo navadno mleko. V drugih receptih omenjajo mešanico sladkorja, vode in ruma. Zdelo se nam je, da bo sladkorja dovolj že v kremi in biskvitu. Biskvit nato prelijemo z 2 dl hladnega mleka. Ko je biskvit prelit, ga potresemo s tankim slojem mletih orehov, recimo s 50 g. Po želji tudi z rozinami, namočenimi v rumu. Mi smo jih tokrat preskočili.
Jajčna krema
3Rumenjake penasto umešamo s polovico sladkorja in z rumom. Dodamo 2 dl hladnega mleka in nato postopoma še vso moko. Preostalo mleko zavremo in jajčno mešanico počasi vlivamo vanj in ob tem konstantno mešamo. Krema se bo v nekaj minutah zgostila. Zgoščeni vroči kremi vmešamo še sneg iz beljakov, v katerega smo vmešali drugo polovico sladkorja.
5Polovico kreme zlijemo prek orehov. Čez jajčno kremo položimo še temni biskvit. Spet ga prelijemo s prelivom za sočnost (v našem primeru sta to 2 dl mleka). Potresemo s slojem mletih orehov (50 g) in nekaj rozinami, ki smo jih namočili v rumu. Zadnji sloj jajčne kreme prelijemo prek vsega. Potresemo ga z grenkim kakavom.
Nasvet
6Blejska grmada bo najboljša, če bo čez noč počakala v hladilniku. Postrežemo jo v kepicah s pomočjo pribora za sladoledne kepice. Dodamo še stepeno sladko smetano in preliv iz stopljene temne čokolade.