Karamelizirana čebula

Morda vas zanima

Karamelizirana čebula je hit v vseh letnih časih. Za en družinski obrok naj bi vam zadostovale tri čebule, vendar se zdi, da je to premalo, saj izkušnje kažejo, da jih prehitro zmanjka.

Kratek postopek priprave bi lahko opisali tako: čebulo olupimo, narežemo na kolobarje, popražimo na olju in postrežemo. A vendar priprava zahteva tudi nekaj pogostega mešanja ter nekaj ščepcev magije.
Doslej smo eksperimentirali s temi tremi recepti:

Sestavine

  • 1 velika rumena čebula, 1 čajna žlička sladkorja, olje in maslo;
  • 4 rumene čebule, žlica sladkorja, 2 žlički balzamičnega kisa, čeprav nekateri uporabijo tudi jabolčnega, veljalo pa bi poskusiti še z vinskim in še kakšnim; ter olje in maslo;
  • 4 rdeče čebule, 2 ščepca soli, olje in maslo. Vedno v razmerju 2 žlički/1 žlička. Po želji lahko balzamični kis zamenjate z limoninim sokom, dodate lahko poper, čili …

Priprava

1

Čebuli lahko že na začetku dodate nekaj minut prej blanširan korenček ter ju pražite skupaj.
Čebule ne želite narezati ne pretanko ne predebelo. Naj bodo kolobarji debeli okoli pol centimera. Čebula se tako med praženjem ne bo izsušila.

2

Čebula in maslo lepo pašeta skupaj, vendar lahko maslo hitro postane prevroče in zagori. Zato mu vedno dodajte malo olja. Dovolj, da lepo namastite ponev. Ponev naj bo res dovolj velika, saj čebula izpusti svojo tekočino, in če bo plavala v njej, se ne bo počasi pražila na maslu, pač pa dušila. In tega nočemo. Tudi če se vam to zgodi, boste dobili karamelizirano čebulo, vendar vam bo postopek vzel veliko več časa. V ponvi premera 25 centimetrov ne bi smeli pražiti več kot dve čebuli naenkrat. Odvisno seveda od njihove velikosti. Ma mora dihati. Ne pozabite niti na pokrovko, vsaj za prvih 15 minut, da se čebula res zmehča v lastnem soku.

3Pražimo jo na blagem srednjem ognju, ves postopek traja okoli 40 do 45 minut. Če nam prej zmanjka tekočine in se začne čebula žgati, dolijemo vodo. Ne pozabimo je nenehno mešati, da se ne zažge. Zdaj jo tudi posolite. Po prvi četrtini bo čebula posteklenela in postala uvela, po drugi četrtini bo začela razpadati in se bo iz zlate obarvala bolj rjavo. Tukaj ji dodajmo sladkor in balzamični kis. V tretji četrtini bo čebula že podobna gosti marmeladi, ko pa se bo začela tako okusna in rahlo zagorela malo oprijemati dna ponve, je pripravljena na deglaziranje.

4Deglaziranje ponve je zelo pomemben postopek. Deglaziramo lahko z vinom, jušno osnovo, kisom in celo z vodo. Uporabimo približno 2 žlički tekočine na dve čebuli in počakamo, da tekočina znova izpari. Ogenj pod ponvijo naj bo malo močnejši, ponev naj ne bo pokrita. Dodajte sol in to je to. Če deglaziranje naredite z rdečim vinom, mu dodajte timijan, ki ga nato odstranite. Nastala bo sirupasta omaka.

5Čeprav splošno prepričanje pravi, da je za karamelizacijo čebule potreben sladkor, to ne drži. Čebula je polna naravnega sladkorja, ki se sprosti med počasnim praženjem v lastnem soku. Uporaba sladkorja je stvar odločitve, če pa ga že uporabljate, vzemite rjavega, saj bo dal bolj intenziven okus.

6Tako pripravljeno čebulo lahko uporabite takoj, lahko pa jo še naprej toplotno obdelujete in jo na primer dodate na pečenko, na meso, zelenjavo z roštilja, kot namaz na kruh, krekerje, dodatek k posreženim, narezanim sirom ali k sirnim omakam, na riž, v čebulno juho, omlete, v karkoli, kar ima za osnovo jajce, tudi na listnato, kvašeno in še kakšno testo, seveda

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -