Boranja z govedino in krompirjem

Znam svetuje

Boranja z govedino in krompirjem združuje okuse sočnega govejega mesa, svežega stročjega fižola in aromatičnih začimb v neustavljivo harmonijo okusov. Ob vsakem zajemu žlice nam, Slovencem, zelo domačega golaža iz stročjega fižola, boste uživali v nežni sladkosti fižola, ki se prepleta z bogatim mesnim okusom in rahlo pikantnostjo začimb. Mehak krompir doda pridih kremnosti.

Ne le, da je ta enolončnica izjemno okusna, ampak tudi preprosta za pripravo. S skrbno izbranimi sestavinami in malo ljubezni boste v svoji kuhinji ustvarili jed, ki bo v srcu in duši pogrela vsakogar, ki jo bo okušal.

Okusi v tem receptu so raznoliki:

  • govedina doda bogato mesno noto,
  • stročji fižol prispeva svežino in hrustljavost,
  • krompir naredi jed bolj nasitno,
  • čebula in česen pa dodata globino okusa.
  • Začimbe, kot so čili v prahu, mleta sladka paprika in lovorjev list, dodajo rahlo začinjenost in aromo.
  • Juha vse poveže v okusno omako.

Ta jed je odlična izbira za ljubitelje mesnih jedi in tiste, ki iščejo okusen način za vključitev več zelenjave v svojo prehrano. Boranijo z govedino in krompirjem lahko postrežete s svežim kruhom ali kruhovimi rezinami ter po želji posujete s svežim peteršiljem za dodaten okus.

Lahko jo pripravimo tudi na brezmesni način – skuhana bo v pol ure, kar za tisto z govedino ne moremo trditi, saj se bo govedina počasi mehčala vsakj dve uri. V nekaterih kuharskih knjigah nosi ime golaž iz stročjega fižola, ljudje pa so posvojili ime boranija. Zato, ker na Hrvaškem boranija pravijo stročjemu fižolu kot takemu, kar lahko primerjamo s Srbijo, kjer beseda pasulj pomeni fižol, ne le enolončnico iz suhega fižola.

Boranja, tudi znana kot boranija ali stročji fižol, izvira iz Južne Amerike, kjer so jo gojili že pred več tisoč leti. Španski osvajalci so jo prinesli nazaj v Evropo, kjer je postala pomembna sestavina mnogih tradicionalnih jedi. Boranja se je nato razširila po svetu in je zdaj priljubljena v različnih kuhinjah.

Prehranska vrednost boranje z govedino in krompirjem

  1. Kalorije: Približno 300-400 kalorij na porcijo, odvisno od velikosti porcije in količine olja, ki ga uporabite.
  2. Beljakovine: Približno 20-25 gramov na porcijo, odvisno od količine govejega mesa.
  3. Ogljikovi hidrati: Približno 30-40 gramov na porcijo, odvisno od količine krompirja in stročjega fižola.
  4. Maščobe: Približno 10-15 gramov na porcijo, odvisno od količine olja in maščobe v govejem mesu.
  5. Vlaknine: Približno 5-7 gramov na porcijo, zahvaljujoč prisotnosti krompirja in stročjega fižola.
  6. Vitamini in minerali: Ta jed bo bogata z vitamini, kot so vitamin A, vitamin C, vitamin K in vitamini skupine B, ter minerali, kot so kalij, železo in folna kislina, zaradi raznolike zelenjave in mesa.

Sestavine za boranijo z govedino in krompirjem

  • 500 g govejega mesa (narezanega na kocke)
  • 500 g stročjega fižola (očiščenega in narezanega na manjše koščke)
  • 4 srednje veliki krompirji (olupljeni in narezani na večje kose)
  • 2 veliki čebuli (narezani na drobne kocke)
  • 3 korenčki (narezani na kolobarje)
  • 3 stroki česna (sesekljani)
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 liter goveje juhe
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlička čilija v prahu
  • 1 žlička mlete sladke paprike
  • 1 lovorjev list
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • 1 žlica sveže nasekljanega peteršilja

Postopek

1V velikem loncu segrejemo oljčno olje na srednji vročini. Dodamo narezane koščke govejega mesa in jih pražimo, dokler ne dobijo lepe rjave barve na vseh straneh.

2Nato dodamo narezano čebulo in korenje ter pražimo še nekaj minut, dokler čebula ne postekleni.

3Dodamo sesekljan česen, čili v prahu, mleto sladko papriko, sol, poper in paradižnikovo mezgo. Dobro premešamo, da se začimbe enakomerno porazdelijo po mesu.

4Ko se začimbe in zelenjava dobro premešajo z mesom, dodamo narezane krompirje in stročji fižol. Vse skupaj zalijemo z govejo juho in dodamo še lovorov list.

5Pustimo, da zavre, nato pa zmanjšamo temperaturo in pokrito kuhamo na nizkem ognju približno 1,5 do 2 uri, dokler se govedina ne zmehča in enolončnica ne postane gosta in okusna.

6Med kuhanjem po potrebi preverjamo okus in po potrebi dosolimo ali popramo.

7Ko je enolončnica pripravljena, jo postrežemo v globokih krožnikih in potresemo s svežim peteršiljem.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite