Pijača, ki okrepi šibko telo

Morda vas zanima

- Oglas -

Star ljudski recept, s katerim so telesno šibkim in tudi na pljučih bolnim pomagali do večje moči.

Sestavine

  • 5 svežih jajc
  • 1/4 kg kandisovega sladkorja
  • 1/4 l konjaka ali močnega vina
  • 6 limon

Priprava

1Jajca skrbno umijemo v kisu, oplaknemo s svežo vodo, obrišemo s čisto krpo in položimo v porcelanasto, glinasto ali emajlirano posodo eno poleg drugega. Tiščati se ne smejo, a tudi preveč k vsaksebi ne smejo biti.

2Limone operemo, z dlanjo povaljamo po pultu, da se zmehčajo in stisnemo sok, ga precedimo in polijemo po jajcih tako, da so pokrita. Preveč soka bi pijači pokvarilo okus. Posodo z jajci in sokom postavimo v temen prostor, kjer naj stoji 4 dni. Vsak dan 1x previdno obrnemo jajca in pazimo, da katerega ne zlomimo, saj bi bila pijača potem pokvarjena.

3Kandisov sladkor zavijemo v čisto krpo in ga stolčemo z lesenim kladivom, da se hitreje topi. Stolčenega damo v kozarec za vlaganje marmelade, polijemo s konjakom ali vinom, pokrijemo in postavimo k jajcem. Čez 4 dni vlijemo konjak s sladkorjem na jajčka in pustimo stati pri miru 4 dni. Jajc ne obračamo. Če se nabira na vrhu pena, jo previdno odstranimo z žlico.

4Deveti dan prerežemo s čistim in ostrim nožem notranjo jajčno kožico, da se vsebina razlije in pomeša z ostalo tekočino. Jajčne lupine stremo z žlico ali vilicami. Odstranimo kožico in dobro, a rahlo pomešamo, ker se ne sme peniti.

5Vzamemo močno krpo, jo prekuhamo in skozi precedimo tekočino, ki jo nato nalijemo v umite in suhe steklenice. Dobro zamašimo in shranimo do uporabe v suhem in temnem prostoru. Pred uporabo steklenico dobro pretresemo, ker se apno rado vsede na dno. Biti mora pomešano med ostalo tekočino.

6Tekočino se jemlje 3x dnevno po čajnih žličkah pred jedjo. Uživali naj bi jo slabotni ljudje in tudi otroci.

Prejšnji članekCreme brulee
Naslednji članekSladica iz albert keksov in pudinga
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -