Praženo kislo zelje je značilna jed jesensko-zimskega časa. Odlično se poda k prekajeni klobasi, pečenicam in h krompirju. Kislo zelje je polno vitaminov, zato si ga le privoščimo.
Sestavine za praženo kislo zelje
- pol kg kislega zelja
- čebula
- sol
- poper
- 1 lovorov list
- 1 žlička kumine (mlete)
- 1 žlička rdeče paprike (mlete)
- 1 žlica vegete
- 1 žlica olja
Postopek
1Na olju prepražimo drobno nasekljano čebulo in pripravimo zelje. Najprej ga poskusimo; če nam je preveč kislo, ga v cedilu malce speremo pod tekočo vodo.
2Čebuli dodamo zelje in pražimo ter ves čas mešamo. Malce zalijemo z vodo, saj se zelje drugače rado prime.
3 Dodamo vse začimbe in še malce vode, da vse skupaj lažje mešamo in dodatke razporedimo po vsem zelju.
4Pražimo ga toliko časa, dokler se ne zmehča. Načeloma to traja približno 20 minut. Po potrebi vmes zalijemo z vodo ali pa ponev pokrijemo, da voda ne izpareva. Na koncu lonec tudi odkrijmo, da zelje postane malce bolj suho.
Nasvet
Zabelimo ga lahko tudi z dobrimi domačimi ocvirki.