Zapečeno kislo zelje je odlična in bogata priloga iz pečice. V njem so slanina, šunka, zaseka, korenje in še belo vino, kar zapečeno zelje potisne na višjo, še bolj dišečo in okusno raven, ki nam da energijo.
Sestavine za zapečeno kislo zelje
- 100 g kislega zelja
- 50 g slanine
- 80 g šunke
- 2,5 dcl belega vina
- 2 žlici zaseke
- 1 korenje
- zrnca popra
- brinove jagode
- kumina
Postopek
1Kislo zelje odcedimo, če je prekislo, ga splahnemo s hladno vodo in prav tako odcedimo. Zabelimo ga z 1 žlico zaseke.
2Plitek pekač obložimo z rezinami slanine in nanjo naložimo zelje. Med plasti zelja damo rezine šunke ter po nekaj poprovih zrn in brinovih jagod. Vmes dodamo tudi na kolobarje narezano korenje. Po vrhu potresemo kumino ter vse polijemo z žlico zaseke in s kislim belim vinom.
3Pekač postavimo v srednje vročo pečico (180 stopinj Celzija) in postopoma zvišujemo temperaturo. Zelje mora v pečici prevreti in se rahlo zapeči. Zapečeno je, na primer, odlično zraven krompirja v kosih ali pireja ter tudi polente, skuhane bolj na mehko ali prepražene na ponvi.