Slana karamela

Znam svetuje

Recept za domačo karamelno omako, slano ali ne, lahko uporabimo za pripravo tort, kot preliv na vroči čokoladi ali panna cotti, pri izdelavi sladic v kozarčku …

Sestavine za slano karamelo

  • 100 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor ali 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • 200 ml sladke smetane
  • 80 g masla
  • 1/3 poravnane žličke soli (po želji)

Postopek

1V ponev z dnom proti prijemanju stresemo oba sladkorja, ju enakomerno razporedimo po ponvi in pustimo, da se stopita. Sladkorja med topljenjem ne mešamo s kuhalnico, saj se nam bo prijemal in že stopljen ponovno strdil. Ko je ves sladkor stopljen, ga pustimo na ognju še tako dolgo, da dobimo želeno barvo karamele.

2Smetano segrejemo na 80°C – če nimamo termometra, je to približno takrat, ko se na površini začne delati skorjica. Smetano prelijemo k sladkorju in počasi mešamo, da se vse lepo poveže. Kuhamo še minutko ali dve, da se karamela lepo zgosti.

3Karamelo prelijemo v steklen kozarček ter ji vmešamo sol in maslo. Če namesto vaniljevega sladkorja uporabimo ekstrakt, ga vmešamo skupaj z maslom in soljo. Počakamo, da se nekoliko ohladi in uporabimo v poljubni sladici ali jo jemo kar z žličko, ker je res dobra.

Nasvet

Karamelo vedno posolimo, vsaj z majhnim ščepcem soli, saj naredi okus intenzivnejši. Slanost prilagajamo glede na naše želje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite