ฤeprav najveฤkrat jemo panirane, so marele v smetanovi omaki naravnost odliฤne. Zraven pripravimo kar krompir v kosih.
Sestavine za marele v smetanovi omaki
- 4 veฤji klobuki marel
- 125 ml sladke smetane
- 2 ลพlici kisle smetane
- 1 ลกalotka
- 2 stroka ฤesna
- 100 ml suhega belega vina
- 1 ลพlica nasekljanega peterลกilja
- 1 ลพliฤka soli
- 1/2 ลพliฤke sveลพe mletega popra
- 50 g masla
Postopek
1Ker je omaka hitreje narejena, najprej olupimo in nareลพemo krompir. Skuhamo ga v slani vodi, kar traja pribliลพno 20 minut. Kuhanega odcedimo.
2Marele oฤistimo, obriลกemo z vlaลพno krpo in nareลพemo na manjลกe koลกฤke. ล alotko olupimo in drobno nasekljamo, ฤesen olupimo in nasekljamo.
3V veฤji ponvi stopimo maslo in na njem pet minut cvremo nasekljano ลกalotko. Dodamo ลกe nasekljan ฤesen in, ko ta zadiลกi, ลกe narezane marele.
4Na moฤnem ognju duลกimo pet minut, nato zalijemo z vinom in praลพimo nekaj minut, da povre pribliลพno polovica tekoฤine.
5Zalijemo s sladko smetano, primeลกamo ลกe kislo smetano in na nizki temperaturi omako duลกimo ลกe 5 -7 minut, da se zgosti.
6Na kroลพnike razporedimo kuhan krompir, dodamo gobovo omako in potresemo s sveลพim peterลกiljem.
7Pri kosilu ne pijem alkoholnih pijaฤ, ker so deลพnikarice teลพko prebavljive gobe.