Tako dobre, da se topijo v ustih.
Sestavine
- 200 g ajdove kaše
- 250 g krompirjevega pireja
- 50 g parmezana
- drobnjak
- mleti česen
- sol
- mleti ovseni kosmiči ali drobtine (skodelica)
- skodelica moke
- 4 jajca
- olje za cvrtje
Postopek
1Ajdovo kašo skuhajte in ohladite. Pire krompir naredite svež, lahko pa uporabite ostanke od včerajšnjega kosila. Krompir zmešajte z ajdovo kašo in dodajte 2 razžvrkljani jajci, parmezan in začimbe. Umešajte enotno maso, iz katere oblikujte kroglice poljubne velikosti (recimo premera 3 cm).
2Vsako kroglico povaljajte v moki, razžvrkljanih jajcih in mletih ovsenih kosmičih oziroma drobtinah.
3Kroglice nato previdno polagajte v vroče olje, da se lepo, enakomerno zapečejo do zlato-rjave barve.
4Ocvrte kroglice odcedite najprej na mreži, šele kasneje jih zložite na papirnato brisačo. Tako ne bodo preveč napojene z maščobo. Ajdove kroglice so izvrstna priloga ali samostojni “finger food”.