Testenine puttanesca – Pasta alla puttanesca

Znam svetuje

Pasta alla puttanesca je tipiฤna jed v deลพeli Campania, kjer ji v njihovem nareฤju reฤejo aulive e chiappariell (oljke in kapre) ter deลพeli Lazio, kjer ji dodajajo ลกe slane inฤune.

Po tradicionalnem receptu se v omaki skriva paradiลพnikova omaka iz pelatov, ฤrne oljke (olive di Gaeta), kapre vloลพene v slanici, ฤili in ฤesen, v deลพeli Lazio pa ลกe inฤuni. Omaka je enostavna in pripravljena v petnajstih minutah. Ker inฤuni dodajo piko na i, vam priporoฤamo, da se jim ne izognete, temveฤ jih uporabite. 

Sestavine

  • 200 g ลกpagetov 
  • 250 g pelatov 
  • 60 g ฤrnih oljk
  • 2 ลพliฤki kaper
  • 2 stroka ฤesna
  • oljฤno olje
  • 1 sveลพ ali suh ฤili
  • sveลพ peterลกilj (po ลพelji)
  • 20 g inฤunov (po ลพelji) 

Postopek

1Kapre najprej speremo pod tekoฤo vodo, da odstranimo odveฤno sol in jih osuลกimo. Oljkam odstranimo koลกฤico, peterลกilj nasekljamo, ฤili razpolovimo, mu odstranimo semena in ga nareลพemo, ฤesen olupimo in pustimo celega.

2V ponvi segrejemo malo oljฤnega olja, mu dodamo ฤili in ฤesen ter praลพimo kakลกno minuto. ฤŒesen odstranimo in v ponev damo inฤune (ฤe jih bomo uporabili) ter kapre. Praลพimo nekaj minuti in meลกamo toliko ฤasa, da inฤuni razpadejo.

3Dodamo pelate in jih s kuhalnico razkosamo na manjลกe koลกฤke. V omako vrnemo ฤesen, premeลกamo in kuhamo pribliลพno 10 minut.

4Medtem v vreli slani vodi skuhamo ลกpagete, ki jih kuhamo 2 minuti manj, kot piลกe na embalaลพi. V omako dodamo oljke, peterลกilj in odcejene testenine. Meลกamo in kuhamo ลกe preostali dve minuti, postreลพemo in uลพivamo v okusu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite