Pasta alla puttanesca je tipiฤna jed v deลพeli Campania, kjer ji v njihovem nareฤju reฤejo aulive e chiappariell (oljke in kapre) ter deลพeli Lazio, kjer ji dodajajo ลกe slane inฤune.
Po tradicionalnem receptu se v omaki skriva paradiลพnikova omaka iz pelatov, ฤrne oljke (olive di Gaeta), kapre vloลพene v slanici, ฤili in ฤesen, v deลพeli Lazio pa ลกe inฤuni. Omaka je enostavna in pripravljena v petnajstih minutah. Ker inฤuni dodajo piko na i, vam priporoฤamo, da se jim ne izognete, temveฤ jih uporabite.
Sestavine
- 200 g ลกpagetov
- 250 g pelatov
- 60 g ฤrnih oljk
- 2 ลพliฤki kaper
- 2 stroka ฤesna
- oljฤno olje
- 1 sveลพ ali suh ฤili
- sveลพ peterลกilj (po ลพelji)
- 20 g inฤunov (po ลพelji)
Postopek
1Kapre najprej speremo pod tekoฤo vodo, da odstranimo odveฤno sol in jih osuลกimo. Oljkam odstranimo koลกฤico, peterลกilj nasekljamo, ฤili razpolovimo, mu odstranimo semena in ga nareลพemo, ฤesen olupimo in pustimo celega.
2V ponvi segrejemo malo oljฤnega olja, mu dodamo ฤili in ฤesen ter praลพimo kakลกno minuto. ฤesen odstranimo in v ponev damo inฤune (ฤe jih bomo uporabili) ter kapre. Praลพimo nekaj minuti in meลกamo toliko ฤasa, da inฤuni razpadejo.
3Dodamo pelate in jih s kuhalnico razkosamo na manjลกe koลกฤke. V omako vrnemo ฤesen, premeลกamo in kuhamo pribliลพno 10 minut.
4Medtem v vreli slani vodi skuhamo ลกpagete, ki jih kuhamo 2 minuti manj, kot piลกe na embalaลพi. V omako dodamo oljke, peterลกilj in odcejene testenine. Meลกamo in kuhamo ลกe preostali dve minuti, postreลพemo in uลพivamo v okusu.