Pečenka za posebne priložnosti je brez dvoma pečenka Wellington. Goveji file, ovit v omako iz gobic in tanke rezine pršuta ter pečen v listnatem testu, je vreden vsake minute našega truda.
Sestavine za govejo pečenko Wellington
- 1 kg govejega fileja
- 600 g mešanih gob
- 12 tankih rezin pršuta
- 500 g odmrznjenega listnatega testa
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 žlici dijonske gorčice
- 1 šalotka
- 1 strok česna
- 1 žlica svežega timijana
- 2 žlici masla
- sol in poper
- 1 jajce
- moka za valjanje testa
Postopek
1S kuhinjsko vrvico na 4 mestih povijemo pljučni file. Obilno ga začinimo s poprom in soljo. Večjo ponev premažemo z oljčnim oljem in močno segrejemo. Na vročem olju popečemo pljučni file z vseh strani, vključno s krajnimi robovi. Na vsaki strani pečemo dve minuti, skupaj 12 minut. Odstavimo z ognja, vrvico razvežemo, ohladimo in premažemo z gorčico.
2Pripravimo gobice – izberemo lahko samo šampinjone, lahko jih pa mešamo z lisičkami, jurčki … Gobice očistimo in narežemo na majhne koščke. Šalotko in česen nasekljamo. V isti ponvi, v kateri smo pocvrli meso, raztopimo dve žlici masla, na njem najprej popražimo šalotko, nato še česen. Dodamo gobe, timijan in dušimo, dokler gobe niso mehke in izpari vsa tekočina, kar traja približno 25 minut. Začinimo še s soljo in poprom in mešanico ohladimo.
3Na površino razgrnemo plastično folijo – biti mora dovolj velika, da bomo z njo ovili pečenko. Na folijo najprej razporedimo rezine pršuta, da se delno prekrivajo in pokrijejo celotno površino.
4Po pršutu enakomerno namažemo omako iz gobic. Na sredino položimo pečenko in jo s pomočjo folije tesno zavijemo v velik svaljek. Za nekaj časa, približno pol ure ga postavimo v hladilnik.
5Medtem pripravimo še testo. Delovno površino rahlo pomokamo in na njej razvaljamo testo v tako velik pravokotnik, da bomo z njih dobro ovili pečenko.
5Pečico segrejemo na 200°C. Meso vzamemo iz hladilnika, postavimo ga na razvaljano testo in previdno odstranimo folijo. Zavijemo ga v listnato testo, konce dobro stisnemo skupaj, odvečno testo porežemo. Meso mora biti okoli in okoli zavito v testo.
6Pekač obložimo s peki papirjem, pečenko postavimo v pekač s stičnim robom navzdol. Dobro jo premažemo s stepenim jajcem.
7Pečemo približno 40 minut, da testo postane zlato-rumeno, središčna temperatura pa doseže 60°C.
8Pred serviranjem jo pustimo 10 minut počivati, nato jo narežemo na nekaj centimetrov široke rezine in postrežemo. Wellington pečenka mora ostali lepe, rožnate barve.