Recept za kremaste rezance z mavrahi in svežim čemažem, pripravljene v pičlih 30 minutah. Popolna ideja za kosilo, ki bo navdušila ljubitelje gob!
Sestavine za rezance z mavrahi in čemažem
- 600 g svežih mavrahov (smrčkov)
- 1 šop svežega čemaža
- 2 dcl zelenjavne jušne osnove
- 500 g svežih rezancev
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlica kisle smetane
- sol
Postopek
1Temeljito jih očistite pod tekočo vodo, da odstranite morebitne nečistoče. Nato jih dobro osušite in narežite na polovice ali četrtine, odvisno od velikosti.
2V večji ponvi segrejte olivno olje. Dodajte narezane mavrahe in jih pražite na srednji temperaturi, dokler ne izhlapi vsa tekočina, ki jo spustijo.
3Ko so mavrahi lepo prepraženi, jih zalijte z zelenjavno jušno osnovo. Zmanjšajte temperaturo in jih dušite približno 10 minut, da se okusi prepojijo.
4Čemaž operite in grobo nasekljajte. Vmešajte ga k mavrahom, solite po okusu in dušite še 2–3 minute, da ovene.
5Dodajte žlico kisle smetane, ki bo omaki dodala kremasto teksturo. Dobro premešajte in po potrebi dodatno začinite.
6Medtem v večjem loncu zavrite vodo, jo posolite in skuhajte rezance po navodilih na embalaži. Ko so kuhani, jih odcedite.
7Jed postrezite toplo, po želji jo lahko okrasite s svežim čemažem ali naribanim sirom.
Nasvet
Mavrahi so pogojno užitne gobe, zato jih vedno dobro toplotno obdelajte. Za čemaž pa bodite previdni pri nabiranju – ne zamenjajte ga s šmarnico ali pegastim kačičnikom.