Pad Thai s kozicami

Znam svetuje

This post is also available in: English (Angleščina) Hrvatski (Hrvaški) Deutsch (Nemščina) Italiano (Italijanski)

Pad Thai s kozicami je ena najbolj znanih tajskih jedi, ki združuje riževe rezance, svežo sezonsko zelenjavo, kozice in značilno sladko-kislo-umami omako. Hrskavi arašidi, sveža limeta in pikanten pridih ustvarijo popolno ravnovesje okusov. Jed je hitro pripravljena, nasitna in prinaša pristen okus Tajske kar na vaš krožnik.

Sestavine za Pad Thai s kozicami (za 4 osebe)

  • 250 g riževih rezancev (ploskih)
  • 300 g kozic, olupljenih in očiščenih
  • 2 jajci
  • 1 manjša rdeča paprika, narezana na trakove
  • 1 manjša bučka ali korenček, narezana na tanke rezance
  • 3 stroki česna, nasekljani
  • 3 žlice arašidov, grobo zdrobljenih
  • 2 žlici olja (arašidovo ali sončnično)
  • 1 limeta (za sok in rezine ob serviranju)
  • 2 žlici sojine omake
  • 2 žlici ribje omake
  • 2 žlici tamarindove paste (ali sok limete kot zamenjava)
  • 1 žlica sladkorja
  • ščep čilija v kosmičih (po okusu)
  • mlada čebula ali koriander za posip

Postopek

1Riževe rezance skuhajte po navodilih na embalaži, jih odcedite in sperite pod hladno vodo, da se ne sprimejo. Prihranite malo vode od kuhanja.

2V veliki ponvi ali woku segrejte olje. Dodajte nasekljan česen in ga na hitro prepražite, da zadiši. Dodajte kozice in jih na hitro popražite, dokler ne postanejo rožnate.

3Kozice potisnite na stran ponve in na sredino ubijte jajci. Rahlo premešajte, da dobite mehka umešana jajca, nato vse skupaj povežite.

4Dodajte rezance, papriko in bučko ter prilijte omako (sojina, ribja omaka, tamarindova pasta, sladkor in malo vode). Dobro premešajte, da se vse poveže.

5Dodajte arašide in čili. Kuhajte še minuto, nato odstavite in postrezite takoj s svežo limeto in posipom mlade čebule ali koriandra.

Nasveti za popoln Pad Thai

• Uporabite sveže kozice za najboljši okus, lahko pa jih nadomestite tudi s piščancem ali tofujem.
• Tamarindova pasta daje značilno kislost – če je nimate, dodajte več limetinega soka.
• Arašidi morajo biti praženi in grobo zdrobljeni, da dodajo hrustljavost.
• Ne kuhajte rezancev predolgo, saj se med mešanjem v ponvi še dodatno zmehčajo.
• Pad Thai je najboljši svež – ne pripravljajte ga preveč vnaprej.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Lahko uporabim druge beljakovine namesto kozic?

Seveda, Pad Thai lahko pripravite tudi s piščancem, svinjino, govedino ali tofujem. Osnova recepta ostane enaka.

Kaj naj postrežem zraven?

Pad Thai je samostojna jed, a se odlično poda k lahki tajski juhi Tom Yum ali preprosti solati iz sveže zelenjave.

Ali je Pad Thai lahko tudi vegetarijanski?

Da. Kozice lahko zamenjate s tofujem ali dodatno zelenjavo. Ribjo omako pa zamenjajte s sojino omako, da bo jed povsem vegetarijanska.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite