Musaka iz jajčevcev

Morda vas zanima

- Oglas -

Jajčevec ali melancan izvira iz Bljižnega vzhoda, kjer ga gojijo kot večletnico. Pri nas to temno vijolično zelenjavo gojimo kot enoletnico. Prihaja iz Indije, znano pa je, da so jih Kitajci gojili že petsto let pred našim štetjem. Iz Kitajske so potovali v Afriko, iz Afrike pa vse do Italije, kjer jih poznajo že od 14. stoletja dalje. So izjemno okusni in vsestranski za uporabo. Danes za kosilo lahko pripravite to odlično musako iz jajčevcev.

Sestavine

  • 900 g jajčevcev
  • 450 g mlete jagnjetine
  • 2 paradižnika
  • 2 čebuli
  • 120 ml belega suhega vina
  • 120 ml oljčnega olja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • malo peteršilja
  • ščepec cimeta
  • sol
  • poper

Za bešamel

  • 50 g masla
  • 50 g moke
  • 600 ml toplega mleka
  • 1 ščepec muškatnega oreščka
  • 25 g naribanega parmezana
  • sol
  • poper

Postopek

1Jajčevce operemo in narežemo na kolobarje. Jih posolimo in pustimo stati 30 minut, po tem jih oplaknemo in dobro osušimo.

2Čebulo drobno sesekljamo, operemo peteršilj in ga drobno nasekljamo.

3V segreto ponev damo 2 žlici olja, popečemo jajčevce z obeh strani in jim obrišemo maščobo. Paradižnik potopimo v vrelo vodo, olupimo in narežemo na majhne kocke.

4Na dveh žlicah olja prepražimo čebulo, dodamo meso in pražimo približno 5 minut. Med praženjem nenehno mešamo. Dodamo koščke paradižnika, cimet, mezgo, peteršilj, vino, sol in poper. Premešamo, pokrijemo in kuhamo še 15 minut, vmes premešamo.

5Za bešamel damo maslo, primešamo moko, popražimo kakšno minuto in odstavimo ter počasi dolivamo mleko in med tem ves čas mešamo, da ne nastanejo grudice. Kuhamo še 2 minuti. Dodamo muškatni orešček, sol in poper.

6Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Pekač namastimo z ostalim oljem in obložimo s plastjo jajčevcev. Nato damo plast mesne omake in postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Za konec pustimi 4 kolobarje jajčevcev. Za zadnjo plast damo bešamel in ga enakomerno razporedimo. Po bešamelu damo 4 jajčevce in musako pečemo 45 minut. Po želji lahko potresemo s parmezanom.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi