Marmelada iz zelenega paradižnika

Znam svetuje

Ali ste se kdaj spraševali, kaj storiti s tistimi zelenimi paradižniki, ki ostanejo na vrtu, ko se bliža hladnejši del leta? Ena od odličnih rešitev je priprava okusne marmelade iz zelenih paradižnikov.

Ta recept vam omogoča, da izkoristite te trde, zelene sadeže na okusen način in hkrati pripravite edinstveno sladko marmelado. Z dodatkom svežega limoninega soka in lupinice ter pridihom ingverja in cimeta boste ustvarili marmelado, ki bo očarala vaše brbončice.

Marmelada iz zelenega paradižnika je tradicionalna jed, ki izhaja iz potrebe po ohranjanju nezrelih paradižnikov. To je odličen način za uporabo plodov, ki morda ne bodo dozoreli na vrtu ali v sadovnjaku.

Lahko jo postrežemo kot dodatek k mesu, ribam ali pa kar na toastu. a jed ima različne različice in je priljubljena v različnih kuhinjah po svetu. Na primer, v nekaterih državah jo pripravljajo s pikantnimi začimbami, v drugih pa s sadjem ali oreščki.

Sestavine za marmelado iz zelenega paradižnika

  • 1 kg zelenih paradižnikov, narezanih na majhne koščke
  • 700 g sladkorja
  • 2 limoni, sok in lupinica
  • 1 čajna žlička ingverja v prahu (po želji)
  • 1 čajna žlička cimeta (po želji)

Postopek

1Zeleni paradižniki so trdi, zato jih narežite na majhne koščke. Lahko odstranite trde dele blizu peclja. Če želite, lahko paradižnike tudi olupite, če pa so kožice tanke, jih lahko pustite.

2Paradižnike dajte v velik lonec, dodajte limonin sok in lupinico ter sladkor. Če želite, lahko dodate tudi ingver in cimet za dodaten okus. Mešanico dobro premešajte.

3Na zmernem ognju kuhajte paradižnikovo mešanico približno 1,5 do 2 uri. Občasno premešajte, da se prepreči prijemanje na dno lonca.

4Ko je marmelada kuhana do želene gostote, lahko preverite, ali je pripravljena za polnjenje. Kapljico marmelade kanite na hladen krožnik. Če se zasuši in tvori želatino podobno plast, je marmelada pripravljena.

5Vročo marmelado prelijte v čiste, sterilizirane kozarce. Pustite približno 1 cm prostora na vrhu kozarca. Takoj zaprite kozarce s pokrovi.

6Kozarce postavite na glavo (s pokrovčkom navzdol), da se ustvari vakuum, kar bo podaljšalo rok trajanja marmelade. Ko se kozarci ohladijo na sobno temperaturo, jih shranite v hladen, temen prostor.

Marmelada iz zelenega paradižnika se lahko pripravi v večjih količinah in shranjuje v stekleničkah za zimo. To je odličen način, kako ohraniti okus poletja in ga uživati pozimi.

Kulturna raznolikost: Vsaka kultura ima svoj edinstven recept za marmelado iz zelenega paradižnika, ki vključuje različne sestavine in začimbe. To omogoča raznolikost okusov in arom.

Nepričakovana sladkost: Kljub temu, da je pripravljena iz zelenih paradižnikov, lahko marmelada iz zelenega paradižnika preseneti z nežno sladko noto, ki jo dosežemo s sladkorjem in kuhanjem.

Domača priprava: Veliko ljubiteljev domače kuhinje raje pripravlja marmelado iz zelenega paradižnika sami, saj lahko nadzorujejo kakovost sestavin in dodajo svoje osebne prilagoditve.

Okusna priloga: Marmelado iz zelenega paradižnika lahko uporabite na različne načine – kot dodatek k mesu ali ribam, na sendvičih, v solatah ali celo kot omako za testenine.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite