Kiselkast okus višenj doda svežino vsem sladicam, zato ga večkrat pripravimo v poletnih mesecih, ko zorijo višnje.
Sestavine za višnjevo pecivo
- 500 g razkoščičenih višenj
- 120 g stopljenega masla
- 100 g pasirane skute
- 100 g navadnega jogurta
- 2 jajci
- 130 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 1 žlička cimeta
- 1 neškropljena limona- lupinica
- 250 g moke
- 1 vrečka pecilnega praška
- 1/4 žličke soli
- 1 žlica sladkorja v prahu
Postopek
1Višnje operemo, jim odstranimo peclje in jih razkoščičimo.
2Maslo, sol in sladkor penasto stepemo, med stepanjem dodamo eno jajce, ko se to vmeša pa še drugo.
3Dodamo skuto, jogurt in limonino lupinico, dobro premešamo.
4Moko in pecilni prašek presejemo in jo nežno vmešamo v jajčno zmes, z ročno metlico in nežnimi gibi od spodaj navzgor. Mešamo samo toliko časa, da se sestavine lepo povežejo.
5Čisto na koncu nežno vmešamo še višnje.
6Pečico predgrejemo na 180°C, pekač z višjim robom obložimo s peki papirjem.
7Pripravljeno testo vlijemo v pekač in postavimo za 40-45 minut v ogreto pečico. Površina se mora zlato obarvati, če je pečeno, pa preverimo z leseno paličico.
8Pecivo vzamemo iz pečice in ga ohladimo na rešetki. Preden postrežemo ga še posujemo s sladkorjem v prahu.