Skutina sladica – puhasta, sočna in pripravljena v 5 minutah

Znam svetuje

Skutina sladica – puhasta, sočna in pripravljena v 5 minutah je ena tistih domačih dobrot, ki jih pripravimo brez stresa, a z veliko užitka. Vse, kar potrebujete, je nekaj osnovnih sestavin, ki jih imate gotovo že doma. V hipu nastane rahel biskvit s kremastim skutnim nadevom, ki po peki postane popolno uravnotežena, zlato zapečena sladica. Postrezite jo s sadnim prelivom ali posujte s sladkorjem v prahu – rezultat bo vedno čudovit.

Sestavine za skutino sladico

Za biskvit

  • 3 jajca
  • 6 žlic sladkorja
  • 5 žlic olja
  • 8 žlic pšenične moke
  • 2 čajni žlički pecilnega praška

Za nadev

  • 2 jajci
  • 4 žlice sladkorja
  • 1 rumov ali vaniljev sladkor
  • 250 g skute
  • 1 grški jogurt (125 g)
  • 1 zavitek praška za vanilijev puding

Postopek priprave

1V večji skledi stepite jajca s sladkorjem, dokler masa ne postane svetla in penasta. Dodajte olje, nato pa še presejano moko s pecilnim praškom. Zmes gladko umešajte in jo vlijte v pekač, obložen s peki papirjem. Za zdaj ne pecite – počakajte, da pripravite nadev.

2V ločeni posodi stepite jajca, dodajte sladkor in rumov sladkor. Primešajte skuto, grški jogurt in prašek za puding. Dobro premešajte, da dobite gladko, gosto zmes brez grudic. Nadev počasi vlijte čez surovi biskvit – med peko se bo naravno razporedil in potonil v testo.

3Pečico ogrejte na 200 °C. Pecite 30 minut pri 180 °C, nato temperaturo zvišajte na 200 °C in pecite še približno 20 minut. Če se vrhnja plast prehitro obarva, jo pokrijte s peki papirjem. Pecivo je pečeno, ko zobotrebec ostane suh in masa ne “valovi”. Po peki ga ohladite v modelu – med hlajenjem se rahlo posede in utrdi.

4Za tortno različico sladice uporabite okrogel model, ki ga obložite z zmočenim peki papirjem. Če želite nižjo različico, uporabite pravokoten pekač velikosti 35 × 40 cm. Nadev vlivajte po diagonali, da se testo ne izpodrine.

5Sladico lahko obogatite z rozinami, oreščki ali sadjem. Rozine predhodno namočite v rum (za odrasle) ali v sadni sok (za otroke) in jih nežno vmešajte v nadev.

Nasveti za popolno skutino sladico

• Za bolj aromatičen okus dodajte žlico mletih mandljev ali lešnikov v testo (in odvzemite toliko moke).
• Ljubitelji čokolade lahko testu odvzamejo dve žlici moke in dodajo dve žlici kakava – s koščki čokolade in višnjami je popolna kombinacija.
• Breskve iz kompota ali jagode bodo sladici dodale osvežilen poletni pridih.
• Pecivo lahko zamrznete – po odmrzovanju ostane enako sočno.
• Za rahel nadev dodajte malo limoninega soka in dve žlici gresa.

Postrezite s sadnim prelivom

Ko se sladica ohladi, jo prelijte s toplim sadnim prelivom. Jagode, maline, ribez ali češnje prekuhajte s sladkorjem, limoninim sokom in malo vode, nato precedite in prelijte čez rezine. Tako bo sladica še bolj sveža in polna okusa domačnosti.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kako vem, da je skutina sladica pečena?

Ko zobotrebec, zapičen v sredino, ostane suh, je sladica pečena. Površina mora biti zlato rjava, sredica pa rahla in kompaktna.

Lahko uporabim manj sladkorja?

Seveda – sladkor lahko zmanjšate po okusu. Skuta in jogurt poskrbita, da bo sladica še vedno prijetno sladka in kremasta.

Katero skuto uporabiti?

Najboljša je polnomastna domača skuta, saj daje sladici sočnost in prijetno teksturo. Če uporabite manj mastno, lahko dodate malo kisle smetane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite