Regrat

Znam svetuje

Nekateri ste letos že jedli, drugi ga še bomo. Navada je, da nabiramo njegove liste in jih imamo za solato. Nekateri jeste samega, drugi s kuhanim krompirjem in jajci. Svež regrat v solati krepi organizem, izboljšuje presnovo in pomaga pri čiščenju krvi. Nima posebnega vonja in je grenkega okusa. Je odličen diuretik poln vitaminov A, B in D, rudninskih snovi in železa.

Vsi smo že utrgali cvet ali lučko in opazili belo tekočino, ki se težko izpere, kajne? To je lepljiv, užiten mlečni sok, ki ima zdravilne učinke. Ne pozabimo pa niti na korenino.

Regratov mleček med drugim odpravlja bradavice in pomaga pri vnetju oči. Regrat pretrgamo ali prerežemo in kapljice mlečka iztisnemo direktno na bradavico ter pustimo, da se posuši. Pri vnetju oči pa 1 do 2 kapljici na teden iztisnemo v oko. V primeru hujšega vnetja se vseeno posvetujmo z zdravnikom.

Regratove korenine nikar ne zavrzimo! Korenino nabirajmo od jeseni do spomladi. Tik pred in po cvetenju so korenine najbolj polne zdravilnega soka. Bodimo previdni, da jih ne poškodujemo preveč in s tem izgubimo dragocen sok. Sušimo jih lahko na soncu ali v pečici. Pozorni bodimo, da v pečici temperatura ne preseže 40°C. Suhe korenine lahko zmeljemo ali stremo za pripravek za čaj. Vsakodnevni napitek iz polovice čajne žličke korenine raztopimo v kozarec mlačne vode. Ima odvajalni učinek in s tem spodbuja hujšanje in raztaplja celulit. Z regratovim napitkom nikar ne pretiravajte. Bolečine v trebuhu so znak, da je potrebno količino napitka zmanjšati oziroma prilagoditi vašim potrebam.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite