Ta rolada je res nekaj posebnega, saj je s svojo žametno rdečo barvo prekrasna na pogled, s sestavinami, ki jih uporabimo, pa tudi izjemno okusna.
Sestavine za rolado rdeči žamet z malinami
Testo
- 120 g mehke bele moke
- 15 g nesladkanega kakava v prahu
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke soli
- 4 jajca
- 100 g sladkorja v prahu
- 50 g rjavega sladkorja
- 30 ml rastlinskega olja
- 30 ml pinjenca
- 1 čajna žlička belega kisa za bolj intenzivno barvo
- 1 žlica tekočega rdečega barvila za živila
- 2 žlički vaniljevega ekstrakta
Za nadev
- 200 g sira mascarpone
- 60 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
Za okras
- 100 g svežih malin
- 120 g sladkorja v prahu za serveto
Postopek
1Pečico predgrejemo na 180°C. Pekač obložimo s peki papirjem, ki ga tanko premažemo z oljem in potresemo z moko, da se biskvit lepo loči od papirja.
2Suhe sestavine, moko, kakav v prahu, sol in pecilni prašek presejemo v večjo skledo. V drugi skledi z ročnim mešalnikom približno pet minut stepamo jajca, da spremenijo barvo in teksturo ter postanejo puhasta. Vmešamo še sladkor v prahu, rjavi sladkor, olje, pinjenec, kis, vaniljo in rdeče barvilo. Mokre sestavine vlijemo v suhe in počasi stepamo, dokler se testo ne poveže – testo mora biti rubinasto rdeče barve.
3Maso enakomerno nalijemo v pekač, velikosti 25 x 38 cm, jo poravnamo in pečemo 17 minut. Biskvit je pečen, ko je na dotik prožen.
4Po delovni površini razgrnemo veliko serveto in jo potresemo s sladkorjem v prahu. Vročo biskvitno ploščo zvrnemo na to podlago in previdno odstranimo papir. Biskvit, s pomočjo servete, rahlo zavijemo in pustimo, da se ohladi.
5Medtem pripravimo še nadev. V skledo damo mascarpone, maslo, vaniljo in sladkor v prahu in stepamo toliko časa, dokler masa ni popolnoma gladka.
6Biskvitno rolado razvijemo (previdno), namažemo z nadevom in jo spet rahlo zavijemo. Pokrijemo jo s plastično folijo in postavimo za pol ure v hladilnik. Preden jo postrežemo, jo še okrasimo s svežimi malinami in, če imate radi slajšo rolado, še posujemo s sladkorjem v prahu.