Puding s kokosom in vrtnicami ter prelivom iz ribezovega sirupa

Znam svetuje

Puding s kokosom in vrtnicami ter prelivom iz ribezovega sirupa je poslastica z nežno aromo kokosa in vrtnic, ki jo prelijemo še z ribezovim sirupom. O, ja. Sladica je čisto posebna in zelo dobra. Ima kremasto teksturo in bogat okus, ki združuje sladkost kokosa in cvetlično noto vrtnic ter je odličen kot hladna in osvežujoča sladica, pa ne samo za poletne dni. Arome kokosa in vrtnic se res lepo dopolnjujejo, če pa čez prelijemo ribezov sirup in posipamo ovsene kosmiče, narezane mandlje ali kokosove kosmiče, bomo pudingu dodali še eno plast okusov in tekstur. Rdeči ribez prispeva k svežini in kislosti, medtem ko kokos doda kremo in sladkost, vrtnica pa nežnost in cvetlično noto.

Kokos je pogost spremljevalec jedi iz več razlogov:

  1. Okus: Kokos ima prepoznaven, sladek, kremast in rahlo oreščkast okus, ki je prijeten in priljubljen. Dodaja bogatost in globino okusu jedem ter poudari druge arome in sestavine.
  2. Tekstura: Kokos prispeva k različnim teksturam v jedeh. Kokosovo mleko in kokosova krema sta gosti in kremasti, kar dopolni jedi, kot so curryji, omake in sladice. Kokosovi kosmiči ali moka pa jedem dodajo hrustljavost ali gosto teksturo.
  3. Hranilna vrednost: Kokos vsebuje številne hranilne snovi, kot so prehranske vlaknine, vitamini (vitamin C, vitamin E) in minerali (železo, magnezij, kalij). Kokos je tudi dober vir zdravih maščob, zlasti srednjeverižnih trigliceridov (MCT), ki se hitro presnavljajo in predstavljajo vir hitre energije. Prehranske vlaknine pomagajo pri uravnavanju prebave, povečujejo občutek sitosti in prispevajo k uravnavanju ravni sladkorja v krvi.
  4. Dopolnjevanje kultur: Kokos je pomembna sestavina v številnih azijskih kuhinjah in tistih okoli ekvatorja. Uporaba kokosa v jedeh nam omogoča spoznavanje in uživanje v različnih kulinaričnih kulturah.
  5. Raznolikost: Kokos se lahko uporablja v številnih jedeh, od sladic, peciv, sladoledov, smoothijev do curryjev, juh, omak in marinad. S svojo vsestranskostjo ponuja širok spekter uporabe in ustvarjanje raznolikosti v okusih.

Osebna izkaznica kokosa

Kokos je sadež, ki izvira iz kokosove palme (Cocos nucifera L.). Prvič naj bi prišel v Evropo med raziskovalnimi ekspedicijami v 15. in 16. stoletju, ko so Portugalci raziskovali Indijski ocean in Azijo. Poleg Portugalske so tudi druge evropske pomorske sile, kot so Španija, Nizozemska in Anglija, igrale pomembno vlogo pri širjenju kokosovega sadeža v Evropi. Kokosovi sadeži so bili zanimivi zaradi svoje eksotičnosti, prehranske vrednosti in uporabnosti.

Sestavljen je iz več delov:

  1. Kokosova lupina je trda, vlaknata in groba zunanja plast kokosa. Ščiti notranje dele kokosa pred zunanjimi vplivi. Lupina je sestavljena iz različnih plasti, ki vsebujejo vlakna.
  2. Kokosovo meso je belo, sočno in hrustljavo jedro kokosa, ki ga obdaja lupina. Kokosovo meso je bogato z maščobami, prehranskimi vlakninami, beljakovinami, minerali ter vitaminom C, vitaminom E, vitaminom B kompleks (npr. tiamin, riboflavin, niacin) in pantotensko kislino. Med minerali so kalij, železo, magnezij, fosfor, cink in mangan. Ti minerali so ključni za različne funkcije v telesu, vključno z zdravjem kosti, mišic, živčnega sistema, srca in prenosa energije v telesu.
  3. Kokosova voda je tekočina, ki se nahaja znotraj kokosa. Kokosova voda je bistra tekočina, ki ima sladkast okus. Vsebuje minerale, kot so kalij, magnezij in natrij, ter nekatere vitamine.
  4. Kokosovo olje je pridobljeno iz kokosovega mesa in bogato s srednjeverižnimi maščobnimi kislinami, ki so lahko prebavljive in se hitro presnavljajo. Kokosovo olje je pomembna sestavina v kuhinji in se uporablja tudi v kozmetičnih izdelkih. Kokosovo olje ima lahko tudi protivnetne in antimikrobne lastnosti.

Vse te dele kokosa lahko uporabimo na različne načine. Na primer, kokosovo meso se uporablja v sladicah, smoothijih, curryjih, pecivih in drugih kulinaričnih kreacijah. Kokosova voda se uporablja kot osvežujoča pijača ali dodatek v smoothijih. Kokosovo olje se pogosto uporablja pri kuhanju, peki in pripravi kozmetičnih izdelkov.

Sestavine za puding s kokosom in vrtnicami ter prelivom iz ribezovega sirupa

  • 400 ml kokosovega mleka
  • 50 g sladkorja
  • 50 g škrobnega praška
  • 2 žlički rožne vode
  • 100 ml vode
  • 100 g ribezovega sirupa

Postopek

1V loncu zmešamo kokosovo mleko, sladkor in škrobni prašek. Dobro premešamo, da se sladkor in škrob raztopita.

2Na srednjem ognju segrevamo mešanico kokosovega mleka, sladkorja in škrobnega praška, občasno mešajte. Kuhamo, dokler se zmes ne zgosti ter postane gladka in kremasta. To naj traja približno 5-7 minut.

3Ko je zmes kremasta in gosta, odstranimo lonček s toplote. Dodamo vrtnično vodo in dobro premešamo.

4Puding prelijemo v posodice za serviranje in jih postavimo v hladilnik, da se ohladijo in strdijo.

5Medtem pripravimo preliv iz ribezovega sirupa. V majhni ponvi zmešamo vodo in ribezov sirup. Segrevamo na srednjem ognju, dokler tekočina ne postane malo gostejša. To traja približno 5 minut. Nato ribezov sirup odstranimo s toplote in pustimo, da se ohladi.

6Ko je puding ohlajen in strjen, ga prelijemo z ribezovim sirupom.

Naredimo dišeče šopke posušenih vrtnic

V jedeh lahko uporabljamo tako sveže nabrane kot posušene cvetne liste vrtnic. Če želimo vrtnice posušiti, je postopek čisto preprost. Cvetne lističe nabiramo v dopoldanskem času in v sončnem vremenu, saj nočemo, da so še polne rose. Trgamo samo cvetove, ki so se že odprli. Cvet otresemo, da preženemo žuželke, nakar z eno roko primemo pecelj, z drugo roko nežno stisnemo cvetne lističe, da se ločijo od peclja.

Polagamo jih na pladenj, ki smo ga obložili s papirjem, saj nočemo, da se med seboj prekrivajo. Sušimo jih v suhem prostoru, nikakor pa ne na sončni svetlobi. Suhi bodo v nekaj dneh. Ker se različne sorte vrtnic sušijo različno dolgo časa, vsako sorto sušimo ločeno od druge.

Posušene lističe hranimo v dobro zaprtem steklenem kozarcu v suhem in temnem prostoru. Zdrobimo ali stremo jih šele tik pred uporabo. Odlične bodo v čaju, kot dišava za omare in predale ali dišeč dodatek v kopeli.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite