Gobova pita

Znam svetuje

Gobova pita, v kateri se sveže gobe družijo s sirom, je idealna za vse, ki radi nabirate gobe, a nimate ideje, kako jih potem pripraviti. Mi smo jih pekli, cvrli, vmešali v jajca in vložili za ozimnico ter spekli tudi pito. Odlična je tako topla kot hladna. Najbolje je, če uporabimo sveže gobe, kako pito naredimo, pa preberite spodaj.

Sestavine nadev

  • 350 g svežih gob (mešanih)
  • 2 večja jajca
  • strok česna
  • pol žličke soli
  • četrt žličke popra
  • 40 g masla
  • 075 dcl mleka
  • 75 g sira grojer (naribanega)

Sestavine testo

  • 190 g moke
  • 115 g masla
  • ščepec soli
  • dve žlici in pol mrzle vode

Postopek

1Najprej pripravimo testo tako, da v večjo posodo presejemo moko in ji dodamo sol. Maslo, ki naj bo mehko, razdrobimo in ga rahlo vmesimo v moko. Testo mesimo z dviganjem in tako bo postalo zračno. Dodamo mrzlo vodo in kar z žlico mešamo testo. Na hitro in rahlo ga pregnetemo z rokami, naredimo hlebček, zavijemo v prozorno folijo in za eno uro postavimo v hladilnik.

2Gobe očistimo, če se le da brez vode, drugače pa jih na hitro splahnemo in s papirnato brisačko dobro osušimo. Narežemo jih na rezine. Česen olupimo in stremo ali drobno nasekljamo. Na raztopljenem maslu na hitro prepražimo česen, ki naj samo zadiši in takoj dodamo gobe, da se duši vse skupaj. Ves čas mešamo in pražimo le 5 min. Odstavimo z ognja, solimo in popramo.

3V posodico ubijemo jajca, solimo in popramo. Z vilico ali metlico razžvrkljamo, nato pa dodamo mleko in sir. Dobro premešamo.

4Pomokamo pult oziroma mizo in razvaljamo testo. Debelo naj bo približno pol centimetra. Model za pito namažemo z maslom in ga pomokamo. V model položimo testo, ki lahko malce gleda čez rob, in ga nato odrežemo, da je rob enakomeren. Z vilicami testo gosto prepikamo. Na testo vlijemo jajčno mešanico in posujemo gobe. (Česen odstranimo).

5V prej ogreti pečici na 200 stopinj Celzija pito pečemo približno 40 minut.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite