Domač ribezov sirup

Morda vas zanima

- Oglas -

Domač ribezov sirup je sladko-kisla bomba vitaminov polnega okusa ter obvezna oprema v vročih dneh.

Ribezov sirup je sladek in osvežujoč napitek, ki izvira iz ribeza, majhnega temnega jagodičja z intenzivnim okusom. Ta sirup se pridobiva iz soka ribeza, ki ga nato mešamo s sladkorjem ali medom, da se ustvari sladek in aromatičen koncentrat.

Ribezov sirup ima močno, rahlo kiselkasto-sladko aromo, ki je značilna za ribez. Njegova barva se lahko spreminja od temno rdeče do vijolične, kar je odvisno od vrste ribeza, uporabljene pri izdelavi sirupa. Pogosto je sirup gostejši od običajnih sokov, kar mu daje bogato teksturo.

Ta sirup je priljubljen dodatek k različnim napitkom in jedem. Lahko ga razredčimo z vodo za osvežujočo pijačo ali dodamo kot sladilo v različne koktajle, smoothije ali čaje. Ribezov sirup se lahko uporablja tudi za prelivanje sladic, kot so sladoledi, jogurti, palačinke ali celo za ustvarjanje slastnih omak.

Zaradi svojega izrazitega okusa in sladkosti ribezov sirup dodaja bogato aromo in barvo mnogim jedem. Je priljubljen poletni dodatek, ki lahko dopolni različne okuse in ustvari osvežujočo izkušnjo ob uživanju.

V rdečem ribezu so številne zdravilne sestavine

  1. Voda: Rdeči ribez vsebuje visok odstotek vode, kar prispeva k sočnosti jagodičja.
  2. Sladkor: Rdeči ribez ima naravno prisotne sladkorje, ki mu dajejo sladek okus. Vendar je vsebnost sladkorja v rdečem ribezu relativno nizka v primerjavi s nekaterimi drugimi sadji.
  3. Hranilne snovi: Rdeči ribez je bogat z različnimi hranilnimi snovmi, vključno z vitaminom C, vitaminom K, prehranskimi vlakninami, antioksidanti in minerali, kot so kalij, železo, mangan, magnezij in kalcij. V 100 gramih rdečega ribeza je kar 40-50 mg vitamina C, kar predstavlja pomemben delež priporočenega dnevnega vnosa tega vitamina. Vitamin C ima vlogo pri krepitev imunskega sistema, prispeva k sijoči koži in delovanju antioksidativnega sistema. Vitamin K pa je ključen za strjevanje krvi in zdravje kosti. 100 gramov rdečega ribeza vsebuje približno 17-20 mikrogramov vitamina K.
  4. Kisline: Rdeči ribez vsebuje tudi različne organske kisline, vključno z jabolčno kislino in citronsko kislino. Te kisline prispevajo k značilnemu rahlo kiselkastemu okusu rdečega ribeza.
  5. Fitokemikalije: Rdeči ribez vsebuje tudi različne fitokemikalije, kot so antocianini, flavonoidi in fenolne spojine. Te spojine so naravni antioksidanti, ki imajo potencialne koristi za zdravje.

Priprava sirupa je sila preprosta in s tem receptom bomo ohranili vse dobre lastnosti rdečega ribeza – vitamine C in A ter B3 in B5.

Sestavine za domač ribezov sirup

  • 2 kg rdečega ribeza
  • 2 kg sladkorja
  • 3 litre vode
  • sok 1 limone
  • sok 1 pomaranče

Postopek

1Pod tekočo vodo nežno operemo ribezove jagode, jih damo v lonec in dodamo sladkor in vodo. Segrejemo do 80°C, da uničimo morebitne bakterije oziroma organizme, ki bi sok pokvarili. Nad 80 stopinj pa ga ne smemo segrevati, saj potem uničimo vse dobre lastnosti ribeza. Če nimamo termometra pri roki, bomo pri temperaturi 80 stopinj Celzija opazili, da tekočina začne rahlo vreti in se pojavljajo majhni mehurčki, ki se dvigajo z dna posode.

2Med segrevanjem mešamo in jagode s kuhalnico pretlačimo, da izpustijo sok.

3Ko tekočina doseže temperaturo 80°C, posodo odstavimo z ognja in dodamo sok limone in pomaranče.

4Še vroč sok precedimo skozi fino cedilo, čez katerega lahko damo tudi gazo, da nam ostane samo čista tekočina. Soirup vlijemo v čiste steklenice, ki smo jih prej sterilizirali. Steklenice dobro zapremo in pokrijemo z debelo odejo, da se sok počasi ohlaja. Shranimo jih v hladnem in suhem prostoru.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad