Mazilo iz divjega kostanja

Morda vas zanima

- Oglas -

Mazilo iz divjega kostanja se pogosto uporablja za zdravljenje krčnih žil in hemoroidov, prav tako pa je koristno pri lajšanju bolečin in oteklin, povezanih z artritisom. Divji kostanj je bogat s escinom, ki je znan po svojih protivnetnih lastnostih in sposobnosti zmanjševanja oteklin.

Divji kostanj (Aesculus hippocastanum) ima ševilne pomembne sestavine. Med njimi so:

  1. Saponini: Divji kostanj vsebuje kompleksne saponine, kot sta escin in prosaponin. Escin je najbolj znana saponinska spojina v divjem kostanju, ki se pogosto uporablja v zdravilih. Saponini imajo protivnetne in venotonične lastnosti.
  2. Flavonoidi: Divji kostanj vsebuje različne flavonoide, kot so kvercetin, kempferol, rutin in izoramnetin. Flavonoidi so antioksidanti, ki lahko pomagajo zaščititi celice pred prostimi radikali in imajo protivnetne lastnosti.
  3. Tanini: Tanini so polifenolne spojine, ki se nahajajo v lubju divjega kostanja. Imajo adstrigentne lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetje.
  4. Esculin: To je spojina, ki jo najdemo v lubju in semenih divjega kostanja. Esculin ima protivnetne lastnosti in lahko pripomore k zmanjšanju oteklin.
  5. Steroli: Divji kostanj vsebuje tudi sterole, kot je beta-sitosterol. Steroli imajo protivnetne lastnosti in lahko vplivajo na zmanjšanje ravni holesterola.

Sestavine za mazilo iz divjega kostanja

  • 200 g svežih kostanjev
  • 500 ml oljčnega, jojobinega ali mandljevega olja
  • vosek (količina je odvisna od želene konsistence mazila, običajno se uporablja približno 50 g)
  • lonček za kuhanje
  • kozarec za shranjevanje mazila

Postopek

1Najprej morate kostanje olupiti. Olupljene kostanje narežite na majhne koščke ali jih zdrobite.

2V steklen kozarec dajte olupljene in narezane kostanje, nato jih prelijte z oljčnim oljem. Zaprite kozarec in ga postavite na svetlo mesto za približno štiri tedne. Vmes kozarec vsak dan pretresite.

3Po štirih tednih precedite olje skozi gazo in ga stresite v lonček za kuhanje. Dodajte čebelji vosek in zmes segrevajte na nizki temperaturi, dokler se vosek popolnoma ne stopi.

4Ko se vosek stopi, zmes prelijte v kozarec za shranjevanje. Počakajte, da se ohladi in strdi, nato pa je mazilo pripravljeno za uporabo.

Nasvet

Pomembno je omeniti, da je pred uporabo kateregakoli domačega zdravila pomembno posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom. Mazilo iz divjega kostanja lahko povzroči alergijske reakcije pri nekaterih ljudeh, zato je pred prvo uporabo priporočljivo testirati majhno količino na koži.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -