Mazilo iz divjega kostanja

Znam svetuje

Mazilo iz divjega kostanja se pogosto uporablja za zdravljenje krčnih žil in hemoroidov, prav tako pa je koristno pri lajšanju bolečin in oteklin, povezanih z artritisom. Divji kostanj je bogat s escinom, ki je znan po svojih protivnetnih lastnostih in sposobnosti zmanjševanja oteklin.

Divji kostanj (Aesculus hippocastanum) ima ševilne pomembne sestavine. Med njimi so:

  1. Saponini: Divji kostanj vsebuje kompleksne saponine, kot sta escin in prosaponin. Escin je najbolj znana saponinska spojina v divjem kostanju, ki se pogosto uporablja v zdravilih. Saponini imajo protivnetne in venotonične lastnosti.
  2. Flavonoidi: Divji kostanj vsebuje različne flavonoide, kot so kvercetin, kempferol, rutin in izoramnetin. Flavonoidi so antioksidanti, ki lahko pomagajo zaščititi celice pred prostimi radikali in imajo protivnetne lastnosti.
  3. Tanini: Tanini so polifenolne spojine, ki se nahajajo v lubju divjega kostanja. Imajo adstrigentne lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetje.
  4. Esculin: To je spojina, ki jo najdemo v lubju in semenih divjega kostanja. Esculin ima protivnetne lastnosti in lahko pripomore k zmanjšanju oteklin.
  5. Steroli: Divji kostanj vsebuje tudi sterole, kot je beta-sitosterol. Steroli imajo protivnetne lastnosti in lahko vplivajo na zmanjšanje ravni holesterola.

Sestavine za mazilo iz divjega kostanja

  • 200 g svežih kostanjev
  • 500 ml oljčnega, jojobinega ali mandljevega olja
  • vosek (količina je odvisna od želene konsistence mazila, običajno se uporablja približno 50 g)
  • lonček za kuhanje
  • kozarec za shranjevanje mazila

Postopek

1Najprej morate kostanje olupiti. Olupljene kostanje narežite na majhne koščke ali jih zdrobite.

2V steklen kozarec dajte olupljene in narezane kostanje, nato jih prelijte z oljčnim oljem. Zaprite kozarec in ga postavite na svetlo mesto za približno štiri tedne. Vmes kozarec vsak dan pretresite.

3Po štirih tednih precedite olje skozi gazo in ga stresite v lonček za kuhanje. Dodajte čebelji vosek in zmes segrevajte na nizki temperaturi, dokler se vosek popolnoma ne stopi.

4Ko se vosek stopi, zmes prelijte v kozarec za shranjevanje. Počakajte, da se ohladi in strdi, nato pa je mazilo pripravljeno za uporabo.

Nasvet

Pomembno je omeniti, da je pred uporabo kateregakoli domačega zdravila pomembno posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom. Mazilo iz divjega kostanja lahko povzroči alergijske reakcije pri nekaterih ljudeh, zato je pred prvo uporabo priporočljivo testirati majhno količino na koži.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite