Pita s slivami

Znam svetuje

Sezonske slive so prava skrita zakladnica okusa, še posebej ko jih pretvorimo v slastno domačo pito. Če iščete popoln recept za pito s slivami, ki bo vašim brbončicam ponudil sladko-sadno zadovoljstvo, ste na pravem mestu.

Ta recept združuje mehko in hrustljavo testo s sočnim nadevom iz zrelih sliv. Idealno za družinska kosila, piknike ali preprosto sladkanje ob popoldanski kavici. Poleg tega vam bomo ponudili nekaj nasvetov za najboljše rezultate, zato je ta recept primeren tudi za začetnike v peki.

Sestavine za pito s slivami

Za testo

  • 2 skodelici moke
  • 1/2 skodelice masla (ohranite nekaj za premaz pekača)
  • 1/4 skodelice hladne vode
  • 1/2 čajne žličke soli

Za nedev

  • Približno 4 skodelice svežih sliv, razkoščičenih in razpolovljenih
  • 1/2 skodelice sladkorja (ali več, odvisno od sladkosti sliv)
  • 1 žlica moke
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • sol

Postopek

1Najprej pripravite testo: V veliki skledi zmešajte moko in sol. Dodajte hladno maslo, narezano na majhne koščke. S prsti ali mešalnikom za testo mešajte, dokler ne dobite grobih drobtin. Postopoma dodajajte hladno vodo in mešajte, dokler se testo ne začne držati skupaj. Oblikujte testo v kroglo, ovijte jo v plastično folijo in postavite v hladilnik za vsaj 30 minut.

2Medtem pripravite nadev: V večji skledi zmešajte sveže slive, sladkor, moko, vaniljev ekstrakt, cimet in ščepec soli. Dobro premešajte in pustite stati 15-20 minut, da se okusi prepletejo.

3Pečico ogrejte na 190°C. Pekač za pito (premera 23 cm) namastite ali obložite s peki papirjem. Testo razvaljajte na pomokani površini v krog, nekoliko večjega od premera pekača.

4Položite testo v pekač in ga nežno pritisnite ob dno in stranice. Nadev iz sliv enakomerno razporedite po testu. Po želji lahko testo prekrijete z dodatnim trakom testa, del testa naribate čez ali pa ga pustite odprtega za klasičen izgled pite.

5V ogreti pečici, pito pecite približno 40-45 minut, ali dokler testo ne postane zlato rjavo in nadev ne postane mehak ter mehurčkast.

6Pustite, da se pita nekoliko ohladi, preden jo narežete na koščke. Po želji jo lahko postrežete s kepico vaniljevega sladoleda ali stepeno smetano.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite