Liker iz dišečih vrtnic

Morda vas zanima

- Oglas -

Ta omamno dišeči liker, imenujemo ga tudi Rosolio, so v Italiji že v 17. stoletju delale nune. Z njim so najpogosteje postregle svatom, pa tudi gostom na raznih zabavah. Priprava tega likerja je enostavna, okus pa božanski. Rade ga imajo predvsem predstavnice nežnejšega spola, uporaben je pa tudi pri pripravi različnih sladic in koktajlov.

Sestavine

  • 400 ml prvovrstnega rafiniranega alkohola 96 °
  • 500 g vode
  • 150 g cvetnih listov
  • 350 g sladkorja
  • 1 strok vanilije
  • 1 kos tanko narezane limonine lupine

Postopek

1Z vrtnic odstranimo cvetne lističe, dobro jih pregledamo in z vlažnim prtičkom odstranimo tudi morebitne žuželke.  S kuhinjskimi škarjami narežemo cvetne lističe na majhne koščke. Damo jih v steklen kozarec.

2Dodamo še kos limonine lupinice, uporabite samo rumeni del. Strok vanilije prerežemo po polovici in izdolbemo sredico, ki jo prav tako dodamo v kozarec. Prelijemo z alkoholom pustimo macerirati približno deset dni na hladnem, občasno ga pretresemo.

3Po desetih dnevih pripravimo sladkorni sirup, vodo zavremo s sladkorjem, nekaj minut mešamo, da se sladkor dobro raztopi, sirup ohladimo.

4Namočene cvetne lističe precedimo,  lističe dobro iztisnemo čez gazo, precejeno tekočino dobro zmešamo s sladkornim sirupom, prelijemo v steklenico in na hladnem pustimo približno dva meseca.  

5Naredili smo liker, ki se mu ni moč upreti

Nasveti

6Za pripravo tega likerja rabite cvetne lističe močno dišečih vrtnic, po možnosti rdeče barve, da bo liker tudi lep na pogled (damaščanske vrtnice). Seveda ne smejo biti tretirane s pesticidi. Nabiramo jih zgodaj zjutraj, po možnosti nekaj dni po dežju in ko ni več rose. Takrat je vonj vrtnic najbolj intenziven. Prav od vonja in barve vrtnic bosta odvisna okus in vonj likerja.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -