Liker iz dišečih vrtnic

Znam svetuje

Ta omamen liker iz dišečih vrtnic, imenujemo ga tudi Rosolio, so v Italiji že v 17. stoletju delale nune. Z njim so najpogosteje postregle svatom, pa tudi gostom na raznih zabavah.

Priprava tega likerja je enostavna, okus pa božanski. Rade ga imajo predvsem predstavnice nežnejšega spola, uporaben je pa tudi pri pripravi različnih sladic in koktajlov.

Sestavine za liker iz dišečih vrtnic

  • 400 ml prvovrstnega rafiniranega alkohola 96°
  • 500 g vode
  • 150 g cvetnih listov
  • 350 g sladkorja
  • 1 strok vanilje
  • 1 kos tanko narezane limonine lupine

Postopek

1Z vrtnic odstranimo cvetne lističe, dobro jih pregledamo in z vlažnim prtičkom odstranimo tudi morebitne žuželke. S kuhinjskimi škarjami narežemo cvetne lističe na majhne koščke. Damo jih v steklen kozarec.

2Dodamo še kos limonine lupinice, uporabite samo rumeni del. Strok vanilje prerežemo po polovici in izdolbemo sredico, ki jo prav tako dodamo v kozarec. Prelijemo z alkoholom in pustimo macerirati približno deset dni na hladnem. Občasno pretresemo.

3Po desetih dnevih pripravimo sladkorni sirup: vodo zavremo s sladkorjem, nekaj minut mešamo, da se sladkor dobro raztopi in sirup ohladimo.

4Namočene cvetne lističe precedimo, lističe dobro iztisnemo čez gazo, precejeno tekočino dobro zmešamo s sladkornim sirupom, prelijemo v steklenico in na hladnem pustimo približno dva meseca.

Nasveti

Za pripravo tega likerja potrebujete cvetne lističe močno dišečih vrtnic, po možnosti rdeče barve, da bo liker tudi lep na pogled (damaščanske vrtnice). Seveda ne smejo biti tretirane s pesticidi. Nabiramo jih zgodaj zjutraj, po možnosti nekaj dni po dežju in ko ni več rose. Takrat je vonj vrtnic najbolj intenziven. Prav od vonja in barve vrtnic bosta odvisna okus in vonj likerja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite