Bučna pita

Znam svetuje

Bučna pita je jed, ki je tradicionalna v mnogih kulturah po svetu. Lahko je sladka ali slana, v vsakem primeru pa osvežuje dušo in želodec ter nam omogoča, da si vzamemo čas in uživamo v družbi drug drugega.

Pri pripravi klasične bučne pite je nekaj pomembnih stvari, na katere morate biti pozorni:

Priprava bučnega pireja: Če uporabljate svežo bučo, jo olupite, narežite na kocke, kuhajte ali pečete ter nato zmešajte v pire. Če uporabljate konzerviran bučni pire, bodite pozorni na to, da izberete čisti bučni pire brez dodatkov.

Konsistenca testa: Pri pripravi testa ne pretiravajte z vodo. Testo naj mehko in ga ne pregnetite. To pomaga pri ustvarjanju krhke in drobtinaste strukture testa.

Enakomerna porazdelitev nadeva: Ko prelijete bučni nadev v testo, se prepričajte, da je nadev enakomerno porazdeljen po pekaču, da se pita enakomerno peče.

Ohlajanje: Po peki pite pustite, da se ohladi na sobni temperaturi, preden jo narežete. To omogoča, da se pita nekoliko strdi in okusi se bolje združijo.

Sestavine za bučno pito

Za testo

  • 200 g moke
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 100 g hladnega masla, narezanega na kocke
  • 1 žlica sladkorja
  • 2-3 žlice hladne vode

Za nadev

  • 500 g pireja iz buče (konzerviranega ali svežega)
  • 3 jajca
  • 200 g sladkorja
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 1/2 čajne žličke ingverja v prahu
  • 1/4 čajne žličke klinčkov v prahu
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 250 ml sladke smetane

Postopek

1Priprava testa: V večji skledi zmešajte moko, sladkor in sol. Dodajte narezano hladno maslo in ga vmešajte v moko, dokler ne dobite drobtinaste teksture. Postopoma dodajajte hladno vodo in mešajte, dokler se testo ne začne držati skupaj. Testo oblikujte v kroglo, ovijte v plastično folijo in postavite v hladilnik za približno 30 minut.

2Priprava nadeva: V veliki skledi zmešajte bučni pire, jajca, sladkor, cimet, ingver, klinčke in sol. Dobro premešajte. Dodajte sladko smetano in znova dobro premešajte, dokler ne dobite gladke mase.

3Pečenje pite: Pečico ogrejte na 180°C. Testo razvaljajte na približno 30 cm premera in ga prenesite v pekač za pito. Previdno obložite dno in stranice pekača z testom. Dobro ga prepikajte z vilicami Prelijte bučni nadev v pripravljeno pito.

4Postrežba: Bučno pito lahko postrežete s stepeno smetano ali kepico vanilijevega sladoleda po želji.

To je osnovni recept za bučno pito, vendar se lahko po želji eksperimentira z dodatki, kot so orehi, rozine ali limonina lupinica, da dodate svoj unikaten okus. Uživajte v pripravi in okušanju te okusne jesenske dobrote!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite