Marmeladni poljubčki

Znam svetuje

Hrustljavi piškoti, ki jih lahko spečemo za božična praznovanja ali za božična darila, saj dolgo ostanejo sveži. Piškoti so izjemno okusni, kar pa še izboljšamo, če uporabimo bolj kislo marmelado – za lepši in bolj prazničen izgled naj bo rdeče barve (višnjeva, ribezova …).

Sestavine

  • 250 g lešnikov
  • 250 g masla sobne temperature
  • 250 g mehke bele moke
  • 200 g sladkorja
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • 200 g kisle marmelade
  • sok polovice limone
  • sladkor v prahu za posip

Postopek

1Lešnike pred mletjem olupimo tako, da jih za nekaj minut potopimo v vrelo vodo, nakar med dlanmi olupimo lešnike in jih dobro osušimo. S pomočjo sekljalnika jih skupaj z moko, sladkorjem in soljo zmeljite v prašno moko. Medtem ko meljete, se nekajkrat ustavite, da se zmes ne segreva, ker bodo drugače lešniki spustili olje. Zmesi dodamo še jajce in na koščke narezano maslo.

2S hladnimi rokami zamesimo gladko testo. Ker se testo precej lepi, ga oblikujemo v poljubno debel svaljek, tega zavijemo v  folijo in postavimo za dve uri v hladilnik.

3Ohlajeno testo narežemo na enakomerne rezine, debele približno en centimeter in te na kockice. Kocke med dlanmi oblikujemo v kroglice lešnikove velikosti. Polagamo jih na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Med njimi pustimo nekaj prostora, ker med peko malo narastejo.

4Pečico segrejemo na 190°C, dva pekača obložimo s peki papirjem. Piškote vedno polagamo na ohlajen pekač, če nimamo dveh, med eno in drugo peko pekač ohladimo z mrzlo vodo.

5Pečemo na srednji legi 12-15 minut, da zadišijo in se zlato-rjavo obarvajo. Pečene piškote malo ohladimo. Marmelado gladko zmešamo s sokom polovice limone. Še tople namažemo z marmelado in zlepimo po dva skupaj. Posujemo s sladkorjem v prahu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite