Hitro pripravljena, lepa in okusna rolada je pikica na i po dobrem kosilu.
Sestavine
Testo
- 4 jajca
- 100 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 100 g moke
- 20 g jedilnega škroba
- ščepec soli
Nadev
- 100 g malin
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 2 žlički limoninega soka
- 1/2 litra sladke smetane
- 1 vaniljev sladkor
Okras
- 50 g svežih malin
- 2 žlici kakava v prahu
- 1 žlica sladkorja v prahu
- stepena smetana
Postopek
1Maline očistimo, narežemo na majhne koščke, posujemo s sladkorjem, dodamo limonin sok in pustimo, da se okusi prepojijo.
2Ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake in 70 g sladkorja penasto stepamo toliko časa, da se sladkor popolnoma stopi. Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepemo v čvrst sneg. Med stepanjem jim dodamo še preostali sladkor, ki smo ga zmešali z vaniljevim sladkorjem. Sneg spustimo na jajčno kremo in na vse skupaj presejemo moko s škrobom. Rahlo premešamo.
3Pečico predgrejemo na 200°C, pekač obložimo s peki papirjem, ga rahlo namastimo z oljem in nanj namažemo testo na približno 1 cm debeline. Testo pečemo približno 10 minut v srednji legi.
4Po delovni površini razgrnemo veliko serveto in jo potresemo s sladkorjem v prahu. Vročo biskvitno ploščo zvrnemo na to podlago in previdno odstranimo papir. Biskvit, s pomočjo servete, rahlo zavijemo in pustimo, da se ohladi.
5Smetano z vaniljevim sladkorjem čvrsto stepemo in primešamo maline. Nekaj žlic smetane prihranimo za po vrhu rolade. Biskvitno rolado razvijemo (previdno), namažemo s smetano in jo spet rahlo zavijemo.
6Pokrijemo jo z alu folijo in postavimo za pol ure v hladilnik. Preden jo postrežemo, jo premažemo s stepeno smetano, okrasimo z malinami in potresemo s kakavom in sladkorjem v prahu.