Priljubljeni žepki iz listnatega testa in jabolk, ki jih zelo enostavno pripravimo kar sami, saj so domači veliko boljši od kupljenih.
Sestavine
- 250 g listnatega testa
- 450 g kiselkastih jabolk
- 1 limona – sok
- 50 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 1/2 žličke mletega cimeta
- 50 g mandljevih lističev
- 1 velika žlica sladkorja v prahu
Postopek
1Delovno površino pomokamo in na njej razvaljamo listnato testo na 3 mm debelo kvadratno ploščo.
2Z ostrim nožem narežemo osem enako velikih kvadratov.
3Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča in narežemo na majhne koščke. Pokapljamo jih z limoninim sokom. Jabolka potresemo še s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in cimetom, dodamo na lističe narezane mandlje in dobro premešamo.
4Pečico segrejemo na 220°C, pekač oplaknemo z mrzlo vodo ali obložimo s peki papirjem.
5Na vsak kos testa položimo približno osmino nadeva, robove premažemo z mrzlo vodo in jih dobro pritisnemo, da se žepek zapre.
6Žepke naložimo na pekač, med njimi puščamo nekaj prostora in pečemo 15 minut.
7Pečene prestavimo na mrežo, da se nekoliko ohladijo in potresemo s sladkorjem v prahu. Postrežemo še isti dan.