Odlična ideja, kako uporabiti jabolka, so seveda jabolčni mafini, saj dajo jabolka mafinom prijetno sladkost in okus. In ko se odločamo, katera jabolka izbrati, povejmo, da so za peko sladic najbolj primerna sorte jabolka elstar, jonagold, boskop, tudi sorta granny smith, čeprav je nekoliko bolj kisla, a bo prav zato komu še posebej teknila.
Sestavine za jabolčne mafine
- 2 jabolki
- 250 g moke
- 1 pecilni prašek
- 200 ml mleka
- 90 g masla
- 100 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 2 jajci
- cimet
- sok 1 limone
- 1 žlico sladkorja
Postopek
1Stopimo maslo. Jajci, sladkor in vaniljev sladkor penasto vmešamo. Dodamo mleko in maslo ter premešamo. Moko, pecilni prašek in cimet zmešamo skupaj ter postopoma dodajamo v zmes.
2Jabolki olupimo in narežemo na majhne koščke. Damo jih v posodo, v katero smo stisnili limonin sok, da ne porjavijo. Jabolka zmešamo še s sladkorjem in cimetom ter jih vmešamo v testo.
3V pekač za mafine položimo papirčke in jih nadevamo z maso. Pečemo na 180° Celzija okoli 15 minut. Z zobotrebcem preverimo, ali se masa prijema na zobotrebec ter po potrebi za minuto ali dve podaljšamo čas pečenja. Postrežemo še tople.