Jabolčna čežana z vinom je klasična jesenska sladica, ki združuje sladkost jabolk in aromatičnost vina. S tem receptom boste pripravili okusno čežano, ki bo navdušila vsakega gosta. Popolna je za hladnejše dni, kot prigrizek ali sladica po kosilu.
Sestavine za jabolčno čežano z vinom
- 1 kg jabolk (najbolje sočno, kislo-sladkih sort, kot so Jonagold, Granny Smith, ali Idared)
- 200 ml belega vina (najbolje suho ali polsuho)
- 100 g sladkorja (po okusu, odvisno od kislosti jabolk)
- 1 čajna žlička cimeta
- 1/2 čajne žličke mletega klinčka (lahko tudi celih)
- 1 limona (sok)
- 200 ml vode
- malo soli
Postopek
1Najprej jabolka olupite, odstranite pečke in jih narežite na majhne koščke. Če želite, da čežana ohrani svetlo barvo, jih lahko sproti pokapate z limoninim sokom.
2V veliki posodi zavrite 200 ml vode. Nato dodajte narezana jabolka, sladkor, cimet, mleti klinček in ščepec soli. Jabolka kuhajte na zmernem ognju približno 10-15 minut, dokler se ne zmehčajo.
3Ko so jabolka mehka, prilijte belo vino. Kuhajte še 5-10 minut, da alkohol izhlapi, vino pa pusti svoj aromatičen pečat.
4Ko je mešanica skuhana, jo odstavite in s pomočjo paličnega mešalnika zmiksajte do gladke konsistence. Če želite bolj rustikalno teksturo, lahko nekaj koščkov jabolk pustite večjih.
5Jabolčno čežano prelijte v stekleno posodo in pustite, da se ohladi na sobni temperaturi. Nato jo postavite v hladilnik za vsaj eno uro, da se okusi povežejo. Postrezite jo hladno ali rahlo toplo, odvisno od vaših želja.
Nasvet
Jabolčno čežano lahko postrežete samostojno ali pa jo obogatite s stepeno smetano ali vaniljevim sladoledom.