Damini poljubčki – Baci di dama

Znam svetuje

Damin poljub (baci di dama, Lady’s Kisses) so okusni piškoti, značilni za piemontsko kuhinjo. Majhne kroglice krhkega peciva z maslom in mandlji skupaj s temno čokolado spominjajo na ustnici, ki se združita v “poljub”. Od tod tudi njihovo ime: baci di dama.

Njihova priprava ni najbolj enostavna, potrebujemo kar nekaj časa in potrpljenja, ampak nagrajeni smo z res izvrstnimi piškoti, ki so primerni tudi za božična darila.  

Količina za približno 50 kosov.

Sestavine za baci di dama

  • 250 gramov mehke bele moke
  • 150 g masla
  • 1 jajce
  • 150 g celih mandljev
  • 150 gramov sladkorja v prahu
  • 1 ščepec soli
  • 150 gramov temne čokolade za nadev

1Mandlje olupimo (za dobro minuto jih potopimo v vrelo vodo) in razporedimo na pladenj. Pečico predgrejemo na 180 stopinj Celzija in jih pečemo približno 10 minut. Ne smejo porjaveti, ampak počakamo samo toliko časa, da se zlato rumeno obarvajo. Pustimo, da se popolnoma ohladijo. S pomočjo sekljalnika jih skupaj z moko, s sladkorjem in soljo zmeljemo v prašno moko. Med mletjem se nekajkrat ustavite, da se zmes ne segreva, ker bodo mandlji spustili olje.

2Ko dobimo moko, jo pustimo nekaj minut počivati, da se ohladi. Zmesi dodamo celo jajce in na majhne koščke narezano hladno maslo. Dobro premešamo, da koščki masla niso več vidni. Testo, ki bo precej lepljivo, zavijemo v folijo in postavimo za eno uro v zamrzovalnik, da postane popolnoma trdo.

3Iz testa oblikujemo približno centimeter velike kroglice, ki jih polagamo na pladenj s peki papirjem. Med njimi pustimo vsaj dva centimetra razdalje, ker med peko narastejo. Ko so kroglice narejene, pladenj postavimo v zamrzovalnik za najmanj 1 uro. Ta korak je nujen, da se kroglice med pečenjem ne razlezejo.

4Pečico predgrejemo na 150 stopinj. Zamrznjene kroglice damo v pečico, po petih minutah zmanjšamo temperaturo na 120 stopinj, pustimo še pet minut in ponovno zmanjšamo pečico na 100 stopinj. Po sedmih minutah so gotove, kroglice so zlato rumeno obarvane. Damo jih iz pečice in počakamo, da se popolnoma ohladijo. Ne prijemamo jih, ker so tople precej krhke.

5Mi pa nato stopimo jedilno čokolado (lahko v mikrovalovni pečici) in jo ohladimo, da postane kremasta. Z žličko ali dresirno vrečko namažemo čokolado na dno kroglice in nanjo rahlo pritisnemo drugo, da dobimo »sendvič«. Na pladnju jih pustimo toliko časa, da se čokolada strdi.

6In naredili smo domače damine poljubčke, prav take, kot jih lahko občudujemo v piemontskih slaščičarnah.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite