Če iz kakršnega koli razloga ne jemo jajc, si lahko pripravimo odlične zdrobove žličnike tudi brez njih. Nič lažjega. Za še več okusa jih bomo zakuhali v zelenjavni juhi.
Sestavine
- 300 ml vode ali zelenjavne jušne osnove
- 20 ml oljčnega olja
- 200 g pšeničnega zdroba
- 20 g koruznega škroba
- 1 čajna žlička soli
- 1 ščepec muškatnega oreščka
- 1 ščepec kurkume za lepšo barvo
Postopek
1V lonec nalijemo vodo ali zelenjavno jušno osnovo, olje, začimbe, sol in zavremo. Postopoma, med mešanjem, dodajamo zdrob, in ko dodamo vsega, odstavimo z ognja.
2Mešamo še toliko časa, da zdrob vpije vso tekočino – pustimo ga počivati 30 minut.
3V zdrobovo maso dobro vmešamo še koruzni škrob in segrejemo juho, v kateri jih bomo skuhali.
4Z dvema žlicama oblikujemo za mandelj velike žličnike in jih polagamo v vrelo juho.
5Na zmerni temperaturi kuhamo približno 10 minut, dokler žličniki niso kuhani. Postrežemo takoj.
Nasvet
6V maso za žličnike lahko vmešamo različna nasekljana zelišča, peteršilj, drobnjak, zelena, bazilika …