Čokoladni preliv za slaščice

Znam svetuje

Čokoladni preliv za slaščice ima čudovito lastnost, da se nikoli ne zlomi.

Čokoladni preliv za slaščice in njegov okus

Ta recept predstavlja enostaven in okusen način za pripravo čokoladnega preliva, ki je odličen dodatek k različnim slaščicam. Sestavine, vključno z vodo, sladkorjem in jedilno čokolado, se združijo v harmonično mešanico, ki omogoča ustvarjanje gladkega in bogatega preliva.

Priprava preliva je hitra in nezahtevna. Sladkor se najprej raztopi v vodi, da se ustvari sladkana osnova. Ko je sladkor popolnoma raztopljen, se v mešanico doda jedilna čokolada, ki se počasi stopi, oblikujejoč gladko zmes. To omogoča, da preliv dobi kremasto konsistenco in čudovito čokoladno aromo.

Ta čokoladni preliv je vsestranski in se lahko uporabi za preliv različnih sladic, kot so torte, kolači, pite in drugi sladki kulinarični užitki. S svojo čokoladno bogastvo bo zagotovo zadovoljil okuse vseh ljubiteljev sladkih dobrot. Priprava preliva je tako preprosta, da jo lahko brez težav pripravi vsak, ki si želi dodati slasten čokoladni dodatek k svojim slaščicam.

Čokoladni preliv in njegova uporaba

Čokoladni preliv, pripravljen po tem receptu, je vsestransko uporaben:

 1. Preliv za torte in kolače: Uporabite ga kot preliv za okrasitev tort ali kolačev. Enakomerno ga razporedite po vrhu in po želji dodajte dodatne dekoracije.
 2. Preliv za sladoled: Segrejte preliv in ga uporabite kot preliv za sladoled. Ko se preliv malce ohladi, ga prelijte čez sladoled in ustvarite okusno čokoladno prelivno glazuro.
 3. Preliv za palačinke in vaflje: Segrejte preliv in ga uporabite kot sladko omako za palačinke, vaflje ali druge pekovske izdelke.
 4. Preliv za sadje: Postrezite ga kot dip za sveže sadje, kot so jagode, banane, jabolka ali hruške.
 5. Sestavina za sladke jedi: Uporabite ga kot sestavino za pripravo različnih sladic, kot so čokoladni mousse, čokoladni sufleji ali kolači.
 6. Nadev za piškote: Uporabite ga kot nadev za piškote ali pecivo, tako da ga nanesete med dva piškota.
 7. Krema za sendviče: Uporabite ga kot kremo za nadevanje sendvičev ali kot dodatek k vašemu najljubšemu pecivu.

Hranila v jedilni čokoladi

Jedilna čokolada je znana po svojem okusu, vendar vsebuje tudi različna hranila. Spodaj so navedena osnovna hranila, ki jih najdemo v jedilni čokoladi:

 1. Maščobe: Jedilna čokolada vsebuje maščobe, predvsem v obliki kakavovega masla. Kakavovo maslo je naravna maščoba, ki se nahaja v kakavovih zrnih in daje čokoladi njeno gladko teksturo.
 2. Beljakovine: Kakav vsebuje tudi beljakovine, ki so pomembne za gradnjo in obnovo celic v telesu.
 3. Ogljikovi hidrati: Jedilna čokolada vsebuje ogljikove hidrate, predvsem sladkorje. Ti ogljikovi hidrati predstavljajo pomemben vir energije.
 4. Dietna vlakna: Temna jedilna čokolada, zlasti tista z večjim deležem kakava, vsebuje nekaj prehranskih vlaknin, ki so koristne za prebavni sistem.
 5. Minerali: Kakav je bogat z minerali, kot so železo, magnezij, baker, fosfor, in kalij. Ti minerali so pomembni za različne funkcije v telesu, vključno s krvno cirkulacijo, mišično funkcijo in zdravjem kosti.
 6. Antioksidanti: Kakav je znan po visoki vsebnosti antioksidantov, kot so flavonoidi in polifenoli, ki imajo protivnetne in antioksidativne lastnosti ter prispevajo k celostnemu zdravju.

Pomembno je opozoriti, da je vsebnost teh hranil odvisna od vrste čokolade (npr. temna, mlečna, bela) in odstotka kakava v čokoladi. Temnejša čokolada, ki vsebuje več kakava, običajno vsebuje več hranil in manj dodanega sladkorja. Pri uživanju čokolade je pametno biti zmerno, saj vsebuje tudi kalorije in sladkor.

Prehranska vrednost čokoladnega preliva

Skupna približna prehranska vrednost celotnega recepta:

 • Kalorije: približno 1548 kcal
 • Maščobe: približno 71 g
 • Beljakovine: približno 10 g
 • Ogljikovi hidrati: približno 229 g (od tega je večina sladkor)

Čokoladni preliv vsebuje visoke vsebnosti kalorij in sladkorja, zato ga uživajmo le občasno.

Sestavine za čokoladni preliv za torte in pecivo

 • 2 dcl vode
 • 125 g sladkorja
 • 200 g jedilne čokolade

Postopek

1V majhni posodi zmešajte vodo in sladkor. Segrevajte na srednje nizki temperaturi, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi, občasno premešajte.

2Ko je sladkor raztopljen, dodajte jedilno čokolado v posodo. Mešajte, dokler se čokolada popolnoma ne raztopi in dobite gladko zmes.

3Ko dosežete želeno gladkost, odstranite posodo s toplote in mešajte, dokler se masa ne ohladi oziroma postane mlačna.

4Masa se zelo lepo, na tanko preliva in reže, ne da bi se pri tem zlomila.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite