Če želite navdušiti otroke, boste s skutinimi njoki ali svaljki naredili sladko kosilo ali večerjo.
Sestavine
- 2 rumenjaka
- 100 g ostre moke
- 300 g nepasirane skute
- 40 g stopljenega masla
- 1 žlička soli
- 500 g jagod
- 1 lonček kisle smetane
- sladkor po okusu
Postopek
1V skledo damo skuto, sladkor, sol in maslo. Dobro premešamo, nato dodamo še rumenjaka in moko. Na hitro zgnetemo gladko testo. Če se testo še lepi, dodamo še malo moke.
2Od testa vzamemo tretjino, na pomokani deski oblikujemo za prst debel svaljek in ga narežemo na približno 1 cm široke koščke.
3Svaljke odlagamo na pomokan pladenj in nadaljujemo s postopkom, dokler ne uporabimo vsega testa.
4V velikem loncu zavremo vodo, jo posolimo in vanjo stresemo pripravljene svaljke. Kuhajo se približno 6-7 minut, odvisno od njihove velikosti. Ko priplavajo na vrh, jih pustimo še minutko ali dve, zatem pa s penovko poberemo iz kropa in odlagamo na cedilo.
5Jagode operemo, očistimo in narežemo. Na krožnik postavimo nekaj njokov, dodamo jagode, kislo smetano in vse, če imamo radi bolj sladko, še nekoliko posladkamo.
6Zraven skuhamo kompot ali ponudimo sadni sok.