Posebna torta z jogurtovo kremo, ki mora prespati v hladilniku, ko pa jo ugriznemo, se iz nje razlije sočno polnilo z malinami. Njami!
Sestavine
Za biskvit
- 50 g moke
- 50 g lešnikov ali drugih oreščkov
- 100 g rjavega sladkorja
- 3 jajca
- 1 pecilni prašek
- 1 žlička cimeta (ali katere druge božične začimbe, kot je kardamom, mleti klinčki …)
Za jogurtovo kremo
- 3 lončke 180 g jogurta z okusom pečenega jabolka s cimetom
- 1 navaden jogurt 180 g
- 250 ml smetane za stepanje
- 9 lističev želatine
- 4 žlice sladkorja v prahu
- 8 plastičnih shooters kozarčkov
Za polnilo z malinami
- 300 g zmrznjenih malin
- sladkor v prahu
Priprava
Priprava biskvita
1Oreščke in rjavi sladkor zmeljemo v sekljalniku do finega. V mešanico sladkorja in oreščkov dodamo jajca in z električnim mešalnikom dobro premešamo. Dodamo moko, ki smo jo prej presejali s pecilnim praškom in cimetom (oziroma božično začimbo po želji) ter dobro premešamo.
2Maso vlijemo v nameščen pekač premera 28 cm, ki ga na dnu obložimo s papirjem za peko. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija priblizno 10-15 minut. Pečenost lahko preverimo z zobotrebcem, če ga zabodemo do dna biskvita. Če ostane suh, je biskvit pečen, drugače podaljšamo čas pečenja za še nekaj minut.
Priprava jogurtove kreme
3Navadni in sadni jogurt zmešamo s 4 žlicami sladkorja. Smetano stepemo do čvrstega. Liste želatine namočimo v hladno vodo in ko so dovolj namočeni, jih ožamemo in v kozici raztopimo z žličko in pol mleka.
4Želatino dodamo jogurtovi masi in jo z električnim mešalnikom premešamo. Nato jo nežno umešamo s sladko smetano.
5V pekač z biskvitom dodamo peki papir tudi okoli oboda (roba) in vanj vlijemo pripravljeno jogurtovo kremo. Če bomo peki papir zmočili z malo vode, ga bomo lažje poravnali in se ne bo gubal. Vzamemo plastične kozarčke in jih enakomerno razporedimo po kremi, a ne preblizu roba, da se nadev ne izlije. Porinemo jih do dna biskvita, nato jih napolnimo s hladno vodo za obtežitev (mi uporabimo kar injekcijsko brizgo).
6Torto damo v hladilnik za vsaj 8 ur ali najbolje čez noč. Preden torto postavimo pred goste, iz nje odstranimo kozarčke. To najlažje naredimo tako, da najprej iz njih odstranimo hladno vodo (znova si pomagamo z brizgo, v katero potegnemo hladno vodo) in jo zamenjamo z vročo. To bo kozarčke dovolj segrelo, da se bodo ločili od biskvita. Previdno jih potegnemo iz jogurtove kreme.
Polnilo z malinami
7V posodo stresemo zmrznjene maline (lahko tudi katero koli drugo sadje) in dodamo poljubno količino sladkorja v prahu. Več kot ene žlice sladkorja ne bomo potrebovali. Segrevamo na srednjem ognju dokler se povsem ne razpustijo. Če imamo občutek, da je polnilo pregosto, lahko dodamo malo vode in vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom.
8Polnilo ohladimo in ga previdno nalijemo v luknjice. Lahko si pomagamo z vrečko za dekoriranje. Torto po želji okrasimo in postavimo pred goste. Vsak dobi en košček s ponilom, ki se razlije, ko gost prereže rob svojega koščka.