Kisla repa s fižolom in ocvirki je tradicionalna slovenska jed, ki je prepoznavna po svoji bogati kombinaciji okusov in toplih zimskih obrokih. Kisla repa prinaša kisel pridih, fižol mehkobo in nasitnost, ocvirki pa dodajo hrustljavost in polnost okusa.
To je jed, ki zares ogreje dušo in telo, zlasti v hladnejših mesecih. Običajno je postrežena kot priloga k mesu ali kot samostojna jed s sveže pečenim kruhom. Če iščete tradicionalen recept, ki je preprost za pripravo in poln okusa, potem je kisla repa s fižolom in ocvirki prava izbira za vas.
Sestavine za kislo repo s fižolom in ocvirki
- 500 g kisle repe
- 250 g suhega fižola
- 150g ocvirkov (lahko uporabiš tudi domače, če jih imaš)
- 1 čebula
- 2-3 stroki česna
- 1 lovorjev list
- sol
- poper
- mast ali olje za praženje
- malo kumine (po želji)
Postopek
1Priprava fižola: Fižol čez noč namočimo v vodi. Naslednji dan vodo odlijemo, fižol pristavimo v sveži vodi, dodamo lovorjev list in kuhamo do mehkega. Ko je kuhan, odstranimo lovorjev list.
2Priprava repe: Kislo repo temeljito speremo pod tekočo vodo, da odstranimo prekomerno kislost. Nato jo narežemo na manjše koščke.
3V večji posodi segrejemo mast ali olje in na njej popražimo sesekljano čebulo do zlate barve. Dodamo nasekljan česen in pražimo še nekaj trenutkov.
4V posodo dodamo kislo repo, malo vode, solimo in popramo ter dušimo približno 30 minut.
5Ko je repa skoraj kuhana, dodamo kuhan fižol. Vse skupaj dobro premešamo in dušimo še 10-15 minut. Po želji dodamo še malo kumine za dodaten okus.
6Pred koncem kuhanja dodamo ocvirke in dobro premešamo.
7Postrežemo toplo.
Nasvet
Kislo repo s fižolom in ocvirki je še posebej okusna naslednji dan, ko se okusi še bolj prepojijo. Jed lahko postrežeš kot prilogo k pečenki ali klobasam ali pa kot samostojno jed s kosom kruha.