Zelo dobra jed za Veliko noč, ali pa kar tako.
Sestavine za jajca v aspiku
- 50 g želatine za aspik
- 2 žlici limoninega soka
- sol
- 150 g korenja
- 1 čebula
- 5 jajc
- 200 g kuhane šunke
- 100 g graha
- 1 steblo zelene
- 1 rdeča paprika
za slanico
- žlica vegete
- 5 zrn črnega popra
- 2 lovor lista
- 2 vejici timijana
- 3 žlice sladkorja
- 3 žlice kisa
- 200 ml vode
- sol
- poper
Postopek
1Najprej pripravimo aspik. V lonec vlijemo 700 ml hladne vode, dodamo želatino in pustimo, da nabrekne, 30-40 minut. Nato segrejemo na nižji temperaturi, 85 stopinj (ne sme zavreti). Začinimo z limoninim sokom in soljo, ter pustimo, da se ohladi.
2Zmešamo sestavine za slanico in kuhamo 10 minut, ter po potrebi začinimo s soljo in poprom. V slanico dodamo očiščeno in narezano korenje, narezano na kocke zeleno, rdečo papriko in kuhano šunko ter nasekljano čebulo. Zelenjavo pustimo v slanici vsaj 20 minut.
3Medtem trdo skuhamo jajca, 10-12 minut. Jih ohladimo in olupimo. Pripravimo kalup. Na dno vlijemo 1cm debelo plast aspika in postavimo v hladilnik, da se strdi. Na plast aspika položimo narezano na debelejše jajce in 1/3 zelenjave (brez slanice), vključno z grahom. Dodamo toliko aspika, da prekrije zelenjavo in pustimo, da se strdi v hladilniku.