Ta čudovit pesto iz čemaža in orehov lahko uporabimo na veliko načinov. Je odlična omaka za testenine, lahko ga primešamo v zelenjavne juhe, v njem mariniramo piščanca, dodajamo rižotam, sendvičem, z njim premažemo lososa, skratka pesto, ki nam popestri okuse, pa še zdrav je.
Sestavine
- 50 g orehovih jedrc
- 1/2 neškropljene limone, lupinica in sok
- 75 g listov čemaža
- 125 ml ekstra deviškega oljčnega olja
- sol
- poper
Priprava
1Pečico segrejemo na 180 °C in v njej 5-8 minut pečemo orehe, vmes preverimo, da se nam ne zažgejo. Vzamemo jih iz pečice, pomanemo med dlanmi, da odstranimo kožico in pustimo, da se ohladijo.
2Pražene orehe damo v mikser, dodamo liste čemaža in limonino lupinico.
3Miksamo toliko časa, da dobimo gladko pasto, nato, postopoma dolivamo oljčno olje.
4Ko dobimo gladko, gosto pasto, jo postrgamo v skledico, dolijemo limonin sok, začinimo po okusu in dobro premešamo.
5Pesto damo v manjši kozarček in shranimo v hladilniku, tam nas bo počakal nekaj dni.