Marelični cmoki

Znam svetuje

Najboljši cmoki so marelični cmoki, vsaj tako pravijo moji domači.

Sestavine

  • 1 kg krompirja
  • 250 g ostre moke
  • 1 jajce
  • 20 g masla
  • žička soli
  • 20 marelic (lahko zmrznjenih)
  • 10 g masla
  • 100 g drobtinic
  • 1 žlička cimeta
  • sladkor

Postopek

1Krompir operemo in skuhamo v olupkih. Da ne popoka, vodo malo osolimo. Kuhanega olupimo, malo ohladimo in stisnemo s stiskalnikom za krompir.

2Na sredini naredimo jamico, vanjo damo jajce, na obod narežemo koščke masla, posujemo z ostro moko, posolimo po okusu in na hitro zgnetemo testo. Najbolje, da je krompir še mlačen. Če se testo preveč lepi (odvisno od krompirja), dodajamo še malo moke.

3Marelica operemo, posušimo in razkoščičimo.

4Delovno površino dobro pomokamo in na njej razvaljamo testo približno 1 cm na debelo. Z ostrim nožem ga narežemo na kvadratke, nekje 10×10 cm. V sredino vsakega položimo marelico in zavijemo v cmok.  V večjem loncu zavremo vodo in jo osolimo. Vanjo damo narejene marelične cmoke in kuhamo 10 minut. Priplavali bodo na vrh. Če ste uporabili zmrznjene marelice, kuhajte še nekaj minut dlje.

5V ponvi razpustimo maslo in na njem zlato rjavo ocvremo drobtinice, ki smo jim primešali žličko cimeta.  Kuhane cmoke dobro odcedimo in jih posamično polagamo v ponev z drobtinicami. Malo jih obračamo, da se drobtinice lepo primejo vse naokrog. Preden jih postrežemo, jih še posujemo s sladkorjem.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite