Goriški radič

Morda vas zanima

- Oglas -

Goriški radič nosi še eno ime – regut in najbolje uspeva na poljih med Sočo in Vipavo. Najbolj znan je sukenski regut ali solkanski radič, ki ima glavo v obliki vrtnice, ampak vsak radič je odlična in zdrava poslastica temnordeče barve z belimi rebri nosilnih listov.

V radiču ali regutu so zdravilne grenčine intibin, inulin, laktoin, cikorin in številni glikozidi – te spodbujajo izločanje prebavnih sokov želodca in trebušne slinavke, kar pospeši peristaltiko ali ritmično gibanje črevesja, prebavni sokovi hitreje delujejo in je prebava bolj učinkovita. Radiču ne odstranjujmo belih reber, saj je v njih največ intibina.

Grenčine vplivajo tudi na izločanje žolča, zato lažje prebavljamo maščobe in odstranjujemo strupene snovi iz jeter. Spodbujajo izločanje seča in čistijo ledvice, iz sklepov odplavljajo sečno kislino in preprečujejo putiko.

Seznam koristi radiča se tu ne neha: čisti tudi kri, krepi srce in krvne žile, čisti in pomirja razdražen želodec, odpravlja zgago, preprečuje nastanek žolčnih kamnov ter jih odstranjuje, krepi kosti. V njem so aminokisline, ogljikovi hidrati, nekateri vitamini skupine B, vitamina C in K, železo, fosfor in kalij. Ne le, da radič dviguje našo imunost na bolezni, temveč tudi ščiti možganske celice pred oksidacijo in preprečuje staranje možganov.

Uživajte čim več goriškega radiča in spoštujte kmete, ki ga trudoma pridelujejo! Pripravimo ga kot solato, s čemer najbolje ohranimo vse njegove zdravilne sestavine, lahko ga kuhamo, pripravimo v enolončnici in tudi na žaru.

Prejšnji članekKakijeva panna cotta
Naslednji članekSmoothie s kakijem
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi